Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Μικρή μείωση στην παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο

ΟΠΕΚ: Μικρή μείωση στην παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο

Η παραγωγή μειώνεται κατά 10.000 bpd σύμφωνα με έρευνα του Reuters

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε ελάχιστα τον Ιούνιο καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ και τη Νιγηρία περιόρισαν τον αντίκτυπο των περικοπών από άλλους, παρά την ευρύτερη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ και τις εθελοντικές περικοπές πολλών μελών για τη στήριξη της αγοράς, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Παρασκευή.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έχει αντλήσει 28,18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, χαμηλότερα κατά 50.000 bpd από τον Μάιο που η παραγωγή μειώθηκε κατά 240.000 bpd καθώς τέθηκε σε ισχύ η τελευταία περικοπή.
Η έρευνα υποδηλώνει μικρή περαιτέρω πρόοδο από τον ΟΠΕΚ στον περιορισμό της προσφοράς εν όψει μιας περαιτέρω εθελοντικής μείωσης από τη Σαουδική Αραβία που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, ως μέρος της τελευταίας συμφωνίας των παραγωγών που έγινε τον Ιούνιο για τη στήριξη της αγοράς.
Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, είχαν δεσμευτεί τον Απρίλιο για εθελοντικές περικοπές πέραν αυτών που έγιναν στα τέλη του 2022, καθώς οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν.

Τον Μάιο, έξι μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά επιπλέον 1,04 εκατομμύρια bpd, προσθέτοντας σε περίπου 1,27 εκατομμύρια bpd μειώσεις που έχουν ήδη σημειωθεί. Αυτά παραμένουν σε ισχύ για τον Ιούνιο.

Σε μηνιαία βάση η παραγωγή τον Ιούνιο μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 10.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ και τη Νιγηρία περιόρισαν τον αντίκτυπο των περικοπών από άλλα μέλη.

Περικοπές

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από το επιδιωκόμενο ποσό κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο bpd, εν μέρει επειδή η Νιγηρία και η Αγκόλα δεν διαθέτουν την ικανότητα να αντλήσουν όσο το συμφωνηθέν επίπεδό τους.
Ο ΟΠΕΚ φιλοξενεί διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν υπουργοί πετρελαίου και διευθύνοντες σύμβουλοι.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στον Κόλπο, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό τις εθελοντικές περικοπές τους και συνέχισαν να δείχνουν υψηλή συμμόρφωση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή της κατά 40.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των εθνών που απαιτείται να περιορίσουν την παραγωγή.

Η μεγαλύτερη πτώση του ΟΠΕΚ, 50.000 bpd, σημειώθηκε στο Ιράν, όπου οι εξαγωγές υποχώρησαν από ένα συνήθως ισχυρό επίπεδο τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα. Το Ιράν, μαζί με τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα, εξαιρούνται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ.

Η ιρανική προσφορά αναθεωρήθηκε κατά 300.000 bpd τον Μάιο, καθώς οι εξαγωγές του ήταν πολύ υψηλότερες από ό,τι πιστεύαμε νωρίτερα.

Η παραγωγή του Ιράκ αυξήθηκε λόγω των υψηλότερων εξαγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας. Αλλά με τις εξαγωγές από το βορρά να έχουν κλείσει, η ιρακινή παραγωγή παρέμεινε πολύ κάτω από το επιτρεπόμενο επίπεδο.

Η Νιγηρία σημείωσε επίσης μικρή άνοδο με τις εξαγωγές να διατηρούνται ισχυρές από βασικές ροές, σύμφωνα με την έρευνα, αν και αντλεί πολύ λιγότερο από το επιτρεπόμενο βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης