Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η Βρετανία ενισχύει το σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα από το 2024

Η Βρετανία ενισχύει το σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα από το 2024
η Αρχή Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι οι βιομηχανίες που καλύπτονται από το σύστημα θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές με ταχύτερο ρυθμό για να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους σύμφωνα με το Reuters
Το σύστημα εμπορίας εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου (ETS) θα μεταρρυθμιστεί το επόμενο έτος για να αυστηροποιήσει τα όρια στη ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα και θα επεκταθεί το 2026 για να συμπεριλάβει νέους τομείς, δήλωσε η αρμόδια αρχή τη Δευτέρα 3/7 στο Reuters.

To σύστημα εισήχθη το 2021 για μια αρχική φάση που θα διαρκέσει έως το 2030, αντικατέστησε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο ETS της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδιασμένο για να δώσει κίνητρα στη βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές, το σύστημα αναγκάζει συμμετέχοντες από βιομηχανίες έντασης ενέργειας, τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις αερομεταφορές να αγοράσουν άδειες για την έκλυση CO2.

Με βάση τα πρώτα χρόνια εμπορίας και τη διαβούλευση που διεξήχθη πέρυσι, η Αρχή Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι οι βιομηχανίες που καλύπτονται από το σύστημα θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές με ταχύτερο ρυθμό για να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους.

Aποτελέσματα

Αυτό θα μειώσει το λεγόμενο καθαρό μηδενικό ανώτατο όριο για τη Φάση 1 στην κορυφή του εύρους των 887-936 εκατομμυρίων δικαιωμάτων που ζητήθηκε, ανέφερε η αρχή.
Το τρέχον ανώτατο όριο είναι 1.365 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα έγγραφα διαβούλευσης.

Ταυτόχρονα, οι αρχές θα απελευθερώσουν επιπλέον 53,5 εκατομμύρια δικαιώματα από τα αποθεματικά μεταξύ 2024 και 2027 για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ξαφνική πτώση στην προσφορά δικαιωμάτων μεταξύ 2023 και 2024, ανέφερε.

Το επίπεδο των ελεύθερα κατανεμημένων δικαιωμάτων που λαμβάνει η βιομηχανία για να την προστατεύσει από τον διεθνή ανταγωνισμό σε αγορές χωρίς ή χαμηλότερες τιμές άνθρακα είναι επίσης εγγυημένο μέχρι το 2026, ανέφερε η αρχή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το ETS του Ηνωμένου Βασιλείου θα επεκταθεί για να καλύψει τις εγχώριες θαλάσσιες μεταφορές από το 2026 και για να καλύψει τα απόβλητα από το 2028, ενώ η σταδιακή κατάργηση των δικαιωμάτων δωρεάν άνθρακα για την αεροπορική βιομηχανία θα εφαρμοστεί το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης