Ενέργεια

Birol: Οι τιμές φυσικού αερίου θα ανέβουν – Θα απαιτηθούν νέες επιδοτήσεις

Birol: Οι τιμές φυσικού αερίου θα ανέβουν – Θα απαιτηθούν νέες επιδοτήσεις
Ο Birol υποστηρίζει ότι αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διέπραξαν στρατηγικά λάθη βασιζόμενες υπερβολικά στη Ρωσία

Οι τιμές της ενέργειας αυτό το χειμώνα ενδέχεται να παρουσιάσουν απότομη αύξηση, ωθώντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιδοτούν τους λογαριασμούς για άλλη μια φορά, προειδοποιεί ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Οι λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να πληγούν από μια άλλη άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Birol, ο οποίος αμφισβητεί τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για μέση μείωση 430 λιρών στους λογαριασμούς αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη δυνατότητα αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εάν η κινεζική οικονομία ενισχυθεί γρήγορα παράλληλα με τις σκληρές χειμερινές συνθήκες, προσθέτοντας πίεση στους καταναλωτές.

Κλειδιά η εξοικονόμηση και οι ΑΠΕ

Για τον μετριασμό αυτών των προκλήσεων, τονίζει τη σημασία των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τη μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Birol υποστηρίζει ότι αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διέπραξαν στρατηγικά λάθη βασιζόμενες υπερβολικά στη Ρωσία για την ενέργεια και δίνοντας προτεραιότητα στις βραχυπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο «Today» του BBC, o Fatih Birol είπε: «Σε ένα σενάριο όπου η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζει πολλή ενέργεια από τις αγορές και έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, μπορεί να δούμε ισχυρή ανοδική πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο με τη σειρά του θα επιβαρύνει επιπλέον τους καταναλωτές»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης