Ενέργεια

Στο τραπέζι η παράταση των έκτακτων μέτρων - Σήμα κινδύνου για αύξηση των τιμών

Στο τραπέζι η παράταση των έκτακτων μέτρων - Σήμα κινδύνου για αύξηση των τιμών

 Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων η ΡΑΑΕΥ

Σχετικά Άρθρα
H αγορά λιανικής μπορεί να προετοιμάζεται για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν με την λήξη των έκτακτων μέτρων που έχει προαναγγελθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο κυριαρχούν και δεύτερες σκέψεις για πιθανή παράταση έως το τέλος του έτους. ¨Βλέποντας και πράττοντας¨ δηλώνουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη και εξηγούν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου τη θερινή περίοδο, διάστημα που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ότι δεν θα έχουμε ανοδικές τάσεις.


Ο προβληματισμός ενισχύεται μετά και τις δηλώσεις χθες του εκτελεστικού διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ. Οι τιμές της ενέργειας ίσως αυξηθούν εκ νέου τον επόμενο χειμώνα, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών, προειδοποίησε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτιμώντας ότι η ραγδαία βελτίωση της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με έναν ενδεχομένως δύσκολο χειμώνα, ίσως ασκήσουν πίεση στις προμήθειες αερίου και ανεβάσουν τις τιμές των λογαριασμών των πολιτών.

Στο σενάριο που η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζοντας πολλή ενέργεια από την αγορά, και εμείς βιώσουμε ένα σκληρό χειμώνα, ίσως δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4. Οι χώρες της Ευρώπης τόνισε έχουν κάνει προσπάθειες βελτίωσης του ενεργειακού εφοδιασμού τους από άλλες, πλην της Ρωσίας, χώρες, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και συμπλήρωσε «Δεν αποκλείω μπλακάουτ αυτό το χειμώνα στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού» .

Από τι θα εξαρτηθεί η κατάργηση των επιδοτήσεων

Η άρση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σημαίνει κατάργηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και η παράμετρος αυτή είναι που προβληματίζει τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, καθώς στην περίπτωση μια ανοδικής τάσης της τιμής του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμή ρεύματος τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις που θα δυσκολέψουν την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Εξάλλου οι ίδιοι οι προμηθευτές αξιολογούν ως πολύ ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ για την επαναφορά των τιμολογίων στο προηγούμενο καθεστώς της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1ης Οκτωβρίου με την υποχρέωση να ενημερώσουν εγγράφως τους πελάτες τους για τις νέες συμβάσεις έως τις 31 Ιουλίου. Επιπλέον μια τέτοια προσαρμογή, χωρίς από κυβερνητικής πλευράς να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με το αν θα δοθεί παράταση ή όχι στα έκτακτα μέτρα, θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα. Η πλευρά της ΡΑΑΕΥ δείχνει να έχει κατανοήσει το πρόβλημα που δημιουργείται και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένει και η ίδια τις οριστικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ σχετικά με το πότε θα καταργηθούν τα έκτακτα μέτρα πριν προχωρήσει στην τελικές αποφάσεις της μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι περισσότεροι πάροχοι πάντως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και γενικός διευθυντής της εταιρίας Φυσικό Αέριο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, θα προσφέρουν από Οκτώβριο σταθερά τιμολόγια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα (μήνα ή τριμήνου) και καθαρά κοσοστροφή προϊόντα, με διαφανείς όρους. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν και προμηθευτές που θα προσφέρουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής, όμως αυτή τη φορά, όπως τονίζει χαρακτηριστικά « όποιοι το κάνουν θα πρέπει να εξασφαλίσουν την πλήρη διαφάνεια του υπολογισμού των χρεώσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία από τους καταναλωτές και όχι μόνο».

Σταθερά τιμολόγια μεσοπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου ορίζοντα, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, θα έχουν ακόμη μεγάλο ρίσκο για όποιους τολμήσουν να τα πουλήσουν αλλά και για εκείνους που θα τολμήσουν να τα αγοράσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης