Ενέργεια

Σ. Αραβία: Aύξηση τιμών αργού για την Ασία τον Αύγουστο μετά τις περικοπές

Σ. Αραβία: Aύξηση τιμών αργού για την Ασία τον Αύγουστο μετά τις περικοπές

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, αύξησε τις τιμές για το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της σε πελάτες της Ασίας τον Αύγουστο για δεύτερο μήνα, μετά την ανακοίνωση της να παρατείνει μια επιπλέον μείωση της παραγωγής πέρα από μια ευρύτερη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.
Η Saudi Aramco αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το Arab Light που φόρτωσε τον Αύγουστο στην Ασία κατά 20 σεντς το βαρέλι από τον Ιούλιο σε 3,20 δολάρια το βαρέλι έναντι των τιμών του Ομάν/Ντουμπάι, ανέφερε σε δήλωση ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας.

Η αύξηση της τιμής αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, αν και ορισμένα ασιατικά διυλιστήρια που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters πριν από τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει τη μείωση της παραγωγής περίμεναν μείωση των τιμών κατά περίπου 50 σεντς εν μέσω χαμηλών περιθωρίων διύλισης και ανταγωνισμού με αργό από άλλες περιοχές.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στην εθελοντική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τον Αύγουστο και άφησε ανοιχτή την πόρτα για να επεκτείνει περαιτέρω την περικοπή.

Ο ντε φάκτο ηγέτης του ομίλου OPEC+ αύξησε τα OSP του Ιουλίου στην Ασία τον περασμένο μήνα, λίγο αφότου απροσδόκητα υποσχέθηκε εθελοντικά 1 εκατομμύριο bpd τον Ιούλιο.

Περιθώρια διύλισης

Το πιο ακριβό πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας θα επιβαρύνει περαιτέρω τα λεπτά περιθώρια διύλισης στην Ασία και θα ωθήσει τα διυλιστήρια να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις από άλλους προμηθευτές της Μέσης Ανατολής ή από περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Δυτική Αφρική, δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ του πετρελαίου Brent και του Ντουμπάι έχει περιοριστεί.

Το Arab Light έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η λιγότερο ανταγωνιστική κατηγορία για τα ασιατικά διυλιστήρια, σύμφωνα με έκθεση της Renaissance Energy Advisors που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφερόμενη στα περιθώρια διύλισης στη Σιγκαπούρη.

Η Σαουδική Αραβία διατήρησε την τιμή του Extra Light αργού στην Ασία αμετάβλητη τον Αύγουστο στα 2,55 δολάρια το βαρέλι έναντι των τιμών του Ομάν/Ντουμπάι, αλλά αύξησε το OSP για το Arab Medium και το Arab Heavy κατά 20 σεντ, αντικατοπτρίζοντας πιο ισχυρά περιθώρια διύλισης για το μαζούτ .
Για άλλες περιοχές, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου αύξησε το OSP του Αυγούστου Arab Light στη βορειοδυτική Ευρώπη κατά 80 σεντς στα 3,80 δολάρια το βαρέλι πάνω από το ICE Brent.

Εν τω μεταξύ, το OSP προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε επίσης κατά 10 σεντς τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα στα 7,25 $ έναντι του ASCI.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης