Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Βιομηχανίες: Ετοιμάζουν εντάλματα για την επιστροφή 8,5 εκατ. ευρώ για τα τέλη χρήσης δικτύου

Βιομηχανίες: Ετοιμάζουν εντάλματα για την επιστροφή 8,5 εκατ. ευρώ για τα τέλη χρήσης δικτύου

Σιγή ιχθύος από ΔΕΠΑ Υποδομών και Italgas

 

Στην έκδοση ενταλμάτων πληρωμής προς τις τρεις εταιρίες διανομής αερίου θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, προτίθενται να προχωρήσουν οι βιομηχανίες που με βάση απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών θα πρέπει να λάβουν ως επιστροφή συνολικό ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τέλη χρήσης δικτύου που έχουν καταβάλει.

Ήδη οι βιομηχανίες έχουν προχωρήσει στην αποστολή προειδοποιητικών επιστολών ζητώντας να τους καταβληθούν οι επιστροφές που δικαιούνται με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ από την πλευρά της η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο νέος ιδιοκτήτης της δηλαδή η Italgas δεν έχουν αποφασίσει εάν θα προσφύγουν στον ανώτατο δικαστικό βαθμό ή θα επιδιώξουν συμψηφισμούς.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τα υπερβάλλοντα τέλη χρήσης δικτύου, για την οποία πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία καλεί την Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου(ΕΔΑ) Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και τη ΔΕΔΑ να επιστέψουν στις βιομηχανίες, τα ποσά που τους αναλογούν, από την καταβολή του τέλους των 4 ευρώ/MWh, που είχε επιβληθεί κατά τη χρονική περίοδο από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Νοέμβριο 2016.

Παρότι, η τότε ΡΑΕ (σήμερα ΡΑΑΕΥ) είχε αναθεωρήσει με μεταγενέστερς αποφάσεις της το τέλος και είχε καλέσει τις τρεις εταιρίες να επιστρέψουν τα ποσά, οι 2 ΕΔΑ και η ΔΕΔΑ δεν εκτέλεσαν την απόφαση της Αρχής και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Όμως το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε επί της ουσίας το αίτημά τους και τις κάλεσε να επιστρέψουν τα σχετικά ποσά.

Θα εξαντλήσουν τα νομικά περιθώρια

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής Λεωνίδας Μπάκουρας, όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε προχθές, αν οι τρεις εταιρίες σκοπεύουν να εξαντλήσουν τα νομικά του περιθώρια και να ασκήσουν αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έχουν το δικαίωμα, παρέπεμψε στον μέτοχο, ο οποίος, όπως είπε, είναι εκείνος που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Κύκλοι της βιομηχανίας υπογραμμίζουν ότι η απόφαση του Εφετείου είναι εκτελεστή, ότι αν δεν επέλθει άμεσα μία συμφωνία για την επιστροφή των ποσών θα προχωρήσουν σε εντάλματα πληρωμής. Μάλιστα σκοπεύουν να διεκδικήσουν εντόκως, από το 2020, όταν εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΡ ως τώρα, τα ποσά που τους αναλογούν.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2015, όταν με μνημονιακό νόμο θεσπίστηκε το προσωρινό τέλος διανομής αερίου, το οποίο μάλιστα ήταν εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με ότι ίσχυε προηγουμένως, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η οποία προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΡΑΕ.
Επρόκειτο για το προσωρινό τέλος διανομής φυσικού αερίου, ύψους 4 ευρώ/MWh του ν. 4336/2015, το οποίο εφαρμόστηκε οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες χρηστών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου από τις 14.08.2015 έως τις 30.11.2016. Η επιβολή επέφερε μία αύξηση 500% στο τέλος διανομής φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας σημαντικά, τους βιομηχανικούς χρήστες που είχαν μεγάλες καταναλώσεις αερίου.

Το νομικό ζήτημα που ανέκυψε αφορούσε στη συμβατότητα της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73. Η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 2009/73 από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεχόμενη, όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων, την καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ, διατύπωσε εγγράφως τις απόψεις της προς τη ΡΑΕ, η οποία στη συνέχεια ενέκρινε μία σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των χρηστών που είχαν επιβαρυνθεί με το εν λόγω τέλος, προσδιορίζοντας μάλιστα και τα επιστρεπτέα ποσά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης