Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 1,5% για το πετρέλαιο - Στα 77,7 δολ. κινείται το Brent, στα 73 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 1,5% για το πετρέλαιο - Στα 77,7 δολ. κινείται το Brent, στα 73 δολ. το αργό

 Υψηλό 6 εβδομάδων λόγω ανησυχιών για την προσφορά

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν περίπου 2% σε υψηλό έξι εβδομάδων την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αντιστάθμισαν τους φόβους ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 1,57%, στα 77,74 δολ. το βαρέλι έως τις 19:30 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 1,7%, στα 73,03 δολάρια.

Και τα δύο δείκτες βρίσκονταν σε καλό δρόμο για το υψηλότερο κλείσιμό τους από τις 24 Μαΐου, με το Brent να σημειώνει άνοδο περίπου 4% για την εβδομάδα και το WTI να καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο περίπου 3%.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν νέες περικοπές στην παραγωγή αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας τις συνολικές μειώσεις από τον ΟΠΕΚ+, τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, σε περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή περίπου το 5% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ πιθανότατα θα διατηρήσει μια αισιόδοξη άποψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος, δήλωσαν πηγές κοντά στον ΟΠΕΚ.
Η τελευταία δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου δεν θα απαιτήσει παρόμοια μείωση της παραγωγής, δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Η εταιρεία ανάλυσης πετρελαίου Vortexa ανέφερε ότι υπάρχουν επί του παρόντος 10,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού σαουδαραβικού πετρελαίου σε πλωτές αποθήκες ανοιχτά του αιγυπτιακού λιμανιού Ain Sukhna στην Ερυθρά Θάλασσα, σχεδόν κατά το ήμισυ από τα μέσα Ιουνίου.

Διακοπή παραγωγής

Στη Νορβηγία, η Equinor ASA διέκοψε την παραγωγή στο κοίτασμα πετρελαίου Oseberg East στη Βόρεια Θάλασσα λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Στο Μεξικό, πυρκαγιά ξέσπασε στην υπεράκτια πλατφόρμα Nohoch-A που διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου Pemex στο συγκρότημα Cantarell.

Από την πλευρά της ζήτησης, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο μετά την άνοδο τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν σφιχτές και τα κέρδη στους μισθούς συνεχίζονται.

"Μια πιο ήπια έκθεση για τις θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν έχει αφαιρέσει μέρος των πρόσφατων κινήσεων της αγοράς, αλλά η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή... Έρχεται μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο" από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Τζέιμς Νάιτλι, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος στο Η ING, μια τράπεζα, είπε σε ένα σημείωμα.

Σύμφωνα με το <CME.O> FedWatch Tool της CME Group Inc, η πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 25-26 Ιουλίου είναι τώρα περίπου 95%, από 92% ακριβώς πριν από την εμφάνιση των στοιχείων.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Υποστηρίζοντας τις τιμές αυτή την εβδομάδα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο και τα αποθέματα βενζίνης παρουσίασαν μεγάλη κλήρωση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι εντάσεις παρέμειναν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αφού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ζήτησε μεταρρυθμίσεις της αγοράς στην Κίνα και επέκρινε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο για τις πρόσφατες σκληρές ενέργειες κατά των αμερικανικών εταιρειών και τους νέους ελέγχους εξαγωγών σε ορισμένα κρίσιμα ορυκτά.

Στην Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός επί δεκαετίες και ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία ανάγκασαν τις εταιρείες να επιβάλουν πάγωμα προσλήψεων και απολύσεις.

Στη Γερμανία, μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη φάνηκε λιγότερο πιθανή, καθώς τα στοιχεία έδειχναν μια αιφνιδιαστική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης