Ενέργεια

IEA: Οι ελλείψεις στις αγορές θα μειωθούν από τις επενδύσεις στα κρίσιμα μέταλλα

IEA: Οι ελλείψεις στις αγορές θα μειωθούν από τις επενδύσεις στα κρίσιμα μέταλλα
Η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της κατανάλωσης λιθίου και ενός άλματος κατά 70% για το κοβάλτιο
Σχετικά Άρθρα

Η προμήθεια ορυκτών που είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να πλησιάσει τα επίπεδα που απαιτούνται για τη στήριξη των δεσμεύσεων για το κλίμα έως το 2030 μετά την αύξηση των επενδύσεων, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, με βασική προϋπόθεση βέβαια όλα τα έργα να προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, σύμβουλοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για διαφαινόμενες ελλείψεις λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για βασικά ορυκτά όπως το λίθιο και το κοβάλτιο που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, αφού οι επενδύσεις στην παραγωγή κρίσιμων ορυκτών εκτινάχθηκαν 30% πέρυσι στα 41 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας κερδίσει 20% το 2021, αυτή η εικόνα φαίνεται πιο φωτεινή, ανέφερε ο IEA.

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ

Αναφορικά με το λίθιο μπαταριών, ο IEA προβλέπει ότι η προσφορά έως το 2030 θα φτάσει τους 420.000 μετρικούς τόνους.

«Είμαστε χαρούμενοι που για μια αλλαγή μπορούμε να δώσουμε κάποια καλά νέα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol σε συνέντευξή του στο Reuters.«Αυτό είναι μαρτυρία ότι οι αγορές συνεννοούνται για το γεγονός ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια προχωρά πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις κρίσιμων ορυκτών συγκέντρωσαν ρεκόρ 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σημειώνοντας αύξηση 160% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε ο IEA.

Τριπλασιασμός της κατανάλωσης λιθίου

Η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της κατανάλωσης λιθίου και ενός άλματος κατά 70% για το κοβάλτιο, με τη συνολική αγορά ορυκτών κρίσιμης σημασίας τώρα να ανέρχεται σε 320 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε.

Ενώ η εικόνα της προσφοράς βελτιώνεται, η ενεργειακή εποπτική αρχή με έδρα το Παρίσι προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους για έργα ενέχουν κίνδυνο για το αισιόδοξο σενάριο. Απαιτείται επίσης περισσότερη δουλειά για τη διαφοροποίηση από βασικά έθνη που έχουν αυστηρό έλεγχο στην παραγωγή πολλών ορυκτών, όπως η Κίνα, η Ινδονησία και το Κονγκό, πρόσθεσε ο IEA σε έκθεσή του.

Τα πρόσφατα χρηματοδοτούμενα έργα θα βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά που η IEA έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για το κλίμα, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,7 C έως το 2100.

Ο οργανισμός έκανε ξεχωριστές εκτιμήσεις για το τι θα ήταν απαραίτητο για να επιτευχθεί ένα σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.Οι εταιρείες εξόρυξης έπρεπε να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της χρήσης νερού, ανέφερε o IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης