Ενέργεια

M. Lewis (Uniper): Κλειδί για την Ευρώπη τα συμβόλαια LNG ευέλικτης διάρκειας

M. Lewis (Uniper): Κλειδί για την Ευρώπη τα συμβόλαια LNG ευέλικτης διάρκειας
Εάν η ευρωπαϊκή ζήτηση LNG είναι αβέβαιη, οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς απομακρύνονται από τον άνθρακα, είπε βασικό στέλεχος της αγοράς

Τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια για αγορές LNG θα είναι σημαντικά για τη διαφοροποιημένη προσφορά της Ευρώπης δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου δήλωσε χθες (10/7) ο νέος διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper, Michael Lewis.

Οι παράγοντες της αγοράς του LNG επιθυμούν συμβόλαια διάρκειας 20 έως 25 ετών για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τα κράτη της Ευρώπης που έχουν δεσμευτεί να στραφούν προς τα ανανεώσιμα καύσιμα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια διστάζουν να υπογράψουν συμφωνίες, δημιουργώντας ένα αδιέξοδο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper έκανε λόγο για πιο ευέλικτους όρους στο συνέδριο LNG 2023 στο Βανκούβερ. Ο ρόλος του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είναι εύλογα ασφαλής μέχρι το 2030, αλλά μετά από αυτό είναι «πολύ, πολύ, δύσκολο» να προβλεφθεί η ζήτηση φυσικού αερίου καθώς οι χώρες εντείνουν τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα, είπε.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμαστε γεωγραφικά αλλά και ως προς τη διάρκεια των συμβάσεων», δήλωσε ο Lewis, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο μήνα. «Η βασική πρόκληση θα είναι να αποκτήσετε τη σωστή τιμολόγηση και τη σωστή ευελιξία, ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε αυτό το φυσικό αέριο εύκολα, καθώς η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται στην Ευρώπη».

Η ευρωπαϊκή ζήτηση LNG

Παράλληλα, ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν νέες προμήθειες ενέργειας μετά τη διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ήπειρο. Η απάντηση της Γερμανίας στις περικοπές περιελάμβανε τη διατήρηση και την έναρξη αρκετών τερματικών εισαγωγών LNG.

Εάν η ευρωπαϊκή ζήτηση LNG είναι αβέβαιη, οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς απομακρύνονται από τον άνθρακα, δήλωσε η Sarah Bairstow, πρόεδρος της Mexico Pacific Ltd, μιλώντας στο ίδιο πάνελ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης