Ενέργεια

Cedigaz: Πιθανό το σενάριο για γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου και τον Σεπτέμβριο

Cedigaz: Πιθανό το σενάριο για γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου και τον Σεπτέμβριο
Οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου βρίσκονται περίπου στο 80% της πληρότητας, αρκετά υψηλότερα του 62% που ήταν την ίδια περίοδο το 2022

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να γεμίσουν εντός δύο μηνών, εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης, αν και οι κίνδυνοι χειμερινής προσφοράς εξακολουθούν να υφίστανται, σημείωσε χθες (11/7) το λόμπι φυσικού αερίου Cedigaz.

«Με κανονικούς ρυθμούς έγχυσης, τα αποθέματα θα μπορούσαν να είναι γεμάτα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε σε σημείωμα η Armelle Lecarpentier, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου, όπως αναμεταδίδει το Montel.Αυτό θα ήταν δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο της ΕΕ για πλήρωση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο 90% της δυναμικότητας έως την 1η Νοεμβρίου.

H τωρινή κατάσταση

Στην παρούσα φάση, οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου βρίσκονται περίπου στο 80% της πληρότητας, αρκετά υψηλότερα του 62% που ήταν την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Gas Infrastructure Europe.

Ωστόσο, εξακολουθούσε να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον χειμερινό εφοδιασμό, είπε η οικονομολόγος, επισημαίνοντας ένα μεγάλο premium στις χειμερινές τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι περίπου 20 ευρώ/MWh.

Πράγματι, οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο TTF για τον μήνα Αύγουστο ήταν περίπου 29 ευρώ/MWh, ενώ το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκε πάνω από 50 ευρώ/MWh.

Οι τάσεις στην αγορά

«Οι εξελίξεις στην οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας που επηρεάζει τις αγορές φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η χαμηλή ζήτηση θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τις τιμές της αγοράς αυτό το καλοκαίρι, ιδίως εάν βελτιωθούν οι συνθήκες προσφοράς από τη Νορβηγία, είπε, σχετικά με την παρατεταμένη συντήρηση στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna.

Τέλος, η Bank of American Global Research δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης γεμίζουν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, αλλά και ότι θα πρέπει να φτάσουν τα στοχευμένα επίπεδα έως τον Σεπτέμβριο.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης