Ενέργεια

ΕΕ: Επιδοτήσεις υφιστάμενων μονάδων περιλαμβάνει η Ισπανία στο σχέδιο μεταρρύθμισης ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας

ΕΕ: Επιδοτήσεις υφιστάμενων μονάδων περιλαμβάνει η Ισπανία στο σχέδιο μεταρρύθμισης ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας
Το προσχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ της Ισπανίας περιλαμβάνει επιδοτήσεις για υπάρχουσες μονάδες
Η Ισπανία πρότεινε κρατική ενίσχυση για υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά με όρια για την αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Reuters την Τετάρτη.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα προσχέδιο σχετικά με τον τρόπο αλλαγής της αγοράς για την ενίσχυση των ΑΠΕ και την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών.

Οι χώρες μέλη συγκρούστηκαν για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν για να επιδοτούν υπάρχουσες μονάδες χρησιμοποιώντας νέες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής με το κράτος.

Αυτό παραμένει ένα βασικό σημείο κόλλησης, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη άτομο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, με ορισμένες χώρες να προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να στρεβλώσει την αγορά της ΕΕ δίνοντας σε ορισμένα κράτη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η πιθανή χρήση αυτών των επιδοτήσεων για γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς αποτελεί βασικό επίκεντρο τέτοιων ανησυχιών, είπε αυτό το πρόσωπο.

Το ισπανικό έγγραφο περιλαμβάνει επιδοτήσεις για υφιστάμενες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η παράταση της διάρκειας ζωής της μονάδας κατά τουλάχιστον 10 χρόνια ή μια σημαντική αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας.

Ωστόσο, θέτει ορισμένα όρια, ιδίως όσον αφορά την παράταση της διάρκειας ζωής των εγκαταστάσεων, όπως ο περιορισμός του μεριδίου ηλεκτρικής ενέργειας βάσει της σύμβασης, σε σύγκριση με τη συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη μονάδα.

Η πρόταση της Ισπανίας μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία, αλλά απαιτούνται περισσότερες αλλαγές, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Sven Giegold, υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η ισπανική προεδρία (του Συμβουλίου της ΕΕ) έχει κάνει μια καλή πρόταση», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι «επιτέλους αυτό μπορεί να οδηγήσει προς την πλειοψηφία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης