Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού μαζούτ τον Ιούνιο

Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού μαζούτ τον Ιούνιο

Εισήγαγε 910.000 μετρικούς τόνους (193.000 βαρέλια την ημέρα) μαζούτ από τη Ρωσία τον Ιούνιο

 

Η Σαουδική Αραβία εισήγαγε όγκους ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση τον Ιούνιο, σχεδόν δεκαπλάσια ετήσια αύξηση για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι και να διατηρήσει τις εξαγωγές αργού παρά τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με traders, αναλυτές και την Kpler.

Για τη Ρωσία, το αυξανόμενο εμπόριο πετρελαίου της με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο της επιτρέπει να διατηρήσει τη ροή της παραγωγής προς τους παγκόσμιους αγοραστές παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν κλείσει την πρόσβασή της σε βασικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Η Σαουδική Αραβία εισήγαγε ρεκόρ 910.000 μετρικούς τόνους (193.000 βαρέλια την ημέρα) μαζούτ από τη Ρωσία τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler.

Το βασίλειο αύξησε τις εισαγωγές μαζούτ από τη Ρωσία φέτος μετά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά προϊόντα. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία έφθασαν τους 2,86 εκατομμύρια μετρικούς τόνους για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ξεπερνώντας το 1,63 εκατομμύρια μετρικούς τόνους για όλο το 2022, έδειξαν τα στοιχεία.
Τα φορτία κυρίως υψηλής περιεκτικότητας σε θείο μαζούτ (HSFO) από τη Ρωσία καταλήγουν ως επί το πλείστον σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο Royston Huan, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects.

Προτεραιότητα στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο για να στηρίξει τις τιμές ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μιας ομάδας γνωστής ως OPEC+ .
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση με τις περικοπές, καθώς η Σαουδική Αραβία θα λάβει κίνητρα να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές αργού πετρελαίου, επομένως δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που καίνε πετρέλαιο έναντι της καύσης αργού πετρελαίου», είπε ο Huan.

Τraders και αναλυτές είπαν ότι ο βασιλιάς του ΟΠΕΚ εισάγει φθηνό ρωσικό μαζούτ καθώς και ντίζελ και αύξησε τις εξαγωγές προκειμένου να αποφέρει υψηλότερα κέρδη.

Η Σαουδική Αραβία προβλέπεται να ενισχύσει τις εξαγωγές μαζούτ σε 1,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Ιούλιο, από 750.000 μετρικούς τόνους τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, καθώς τα περιθώρια για το καύσιμο ενισχύθηκαν.

Η ρωγμή HSFO της Ασίας - το περιθώριο για τα διυλιστήρια από την παραγωγή του υπολειμματικού καυσίμου από το αργό πετρέλαιο του Ντουμπάι - είναι σε έκπτωση 7,83 δολαρίων το βαρέλι την Τετάρτη, αυξημένη σχεδόν κατά 50% από την αρχή του δεύτερου τριμήνου, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.

«Η πρόσφατη ισχύς στις ρωγμές HSFO πιθανότατα οφειλόταν στις ανησυχίες για αυστηρότερη διαθεσιμότητα HSFO μετά την παράταση της Σαουδικής Αραβίας στις εθελοντικές περικοπές κατά 1 εκατομμύριο bpd», ανέφεραν αναλυτές της συμβουλευτικής FGE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης