Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κλείνει το deal Macquarie - Enel Green Power Hellas - Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση

Κλείνει το deal Macquarie - Enel Green Power Hellas - Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση

Προχωρεί η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Εnel

Εξελίξεις και για το χαρτοφυλάκιο της Enel στην Ελλάδα προμηνύει η συμφωνία πώλησης του 50% της ENEL GREEN POWER AUSTRALIA στην INPEX CORPORATION που ανακοινώθηκε χθες. Η Εnel στο πλαίσιο της σαρωτικής αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της που είχε σχεδιάσει ο Φραντσέσκο Σταράτσε λίγο πριν παραδώσει το τιμόνι της εταιρίας στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φλάβιο Κατάνεο, είχε συμπεριλάβει την Αυστραλία και την Ελλάδα σε εκείνες τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα συνέχιζε την ανάπτυξή της μέσω ενός νέου συνεργατικού μοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό αναζήτησε στρατηγικούς επενδυτές τόσο για το χαρτοφυλάκιο της Αυστραλίας όσο και για της Ελλάδας. Η συμφωνία για την πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου της Αυστραλίας έκλεισε και σύμφωνα με πληροφορίες κλεισμένη θεωρείται και η συμφωνία πώλησης του 50% του ελληνικού χαρτοφυλακίου.

Είναι θέμα ημερών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas στο αυστραλιανό fund Macquarie. Η συμφωνία είχε οριστικοποιηθεί πολύ πριν το Πάσχα και αναμένετο μάλιστα να ανακοινωθεί αμέσως μετά. Η αλλαγή φρουράς ωστόσο στο τιμόνι της Enel οδήγησε σε καθυστέρηση αφού η συμφωνία έπρεπε να περάσει από τον εξονυχιστικό επανέλεγχο της νέας διοίκησης.
Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και οι δύο πλευρές, Enel και Macquarie φέρονται να έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία την οποία και αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η Enel Green Power Hellas αποτελεί ένα αξιόμαχο πολυεθνικό παίκτη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, έχοντας αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο από σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος 482 MW. Από αυτά αιολικά είναι 368 MW, φωτοβολταϊκά 163 MW και μικρά υδροηλεκτρικά 19 MW. Με την ολοκλήρωση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη αναμένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστημένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει τα 1,5 GW.

Η συμφωνία με την INPEX

Η Εnel ανακοίνωσε χθες τη συμφωνία με την INPEX για την πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου της στην Αυστραλία, έναντι 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 140 εκατ. ευρώ χρέος. Η συνολική συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, αναμένεται να έχει θετική επίδραση της τάξης των 87 εκατομμυρίων ευρώ στα τακτικά και αναφερόμενα EBITDA του Ομίλου για το 2023. Επιπλέον, η συμφωνία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο ενοποιημένο καθαρό χρέος του Ομίλου ύψους περίπου 145 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Enel Green Power Australia λειτουργεί σήμερα 3 μονάδες συνολικής ισχύος 310 MW εγκατεστημένης μεικτής ισχύος που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια καθώς και ένα αιολικό έργο 76 MW υπό κατασκευή και ένα ηλιακό έργο ισχύος 93 MW σε εκτέλεση. Αναπτύσσει επίσης ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών, αποθήκευσης και υβριδικών έργων σε όλη την Αυστραλία επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε καινοτόμες λύσεις στο πλαίσιο των λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της.

Υπενθυμίζεται ότι η Εnel στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της εξόδου από μη στρατηγικά assets έχει αποφασίσει να πουλήσει και την Enel Ρουμανίας έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την ΔΕΗ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης