Νέο Κανονισμό για τις μονάδες αποθήκευσης ζητά η αγορά - Λειτουργεί με προ 20ετίας πλαίσιο

Νέο Κανονισμό για τις μονάδες αποθήκευσης ζητά η αγορά - Λειτουργεί με προ 20ετίας πλαίσιο
Με τον νέο Κανονισμό θα μπορεί να μεταβάλλεται και να αναστέλλεται το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση και τροποποίηση αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να προβλέπονται ειδικοί όροι για σταθμούς αποθήκευσης

Με κανονισμό του 2000 για συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δίνονται ακόμη οι άδειες για αποθήκευση ενέργειας καθώς εκκρεμεί η έκδοση ενός νέου Κανονισμού. Ειδικότερα, οι άδειες για μονάδες αποθήκευσης χορηγούνται από τη ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργεαιας και Υδάτων) βάσει της υπουργικής απόφασης «Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας» (ΦΕΚ Β΄ 1498/08.12.2000), η οποία σύμφωνα με μια μεταβατική διάταξη που είχε περιληφθεί στον νόμο 4001/2011 εξακολουθεί να ισχύει για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται διαφορετικά και έως την έκδοση του νέου Κανονισμού Αδειών Αποθήκευσης.

Έτσι, την ώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης όπως διαφάνηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ, που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και από τη βροχή αιτήσεων για έκδοση αδειών, τα έργα προχωρούν με βάση έναν παρωχημένο κανονισμό 20ετίας. «Άλλα τα προαπαιτούμενα και τα κριτήρια το 2000 και άλλα σήμερα. Για παράδειγμα, τότε κανονισμός ζητούσε business plan που πλέον δεν χρειάζεται, έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τις εγγυητικές κλπ. Είναι πολλά που πρέπει να επικαιροποιηθούν», επισημαίνει παράγοντας της αγοράς.

Για να προκύψει ο νέος Κανονισμός Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (βάσει και των τελευταίων ρυθμίσεων που είχαν περιληφθεί στον νόμο 4951/2022) η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να θέσει σε διαβούλευση την πρότασή της για την οποία θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις απόψεις τους. Αφού καταλήξει στο τελικό κείμενο θα υποβάλλει τη γνώμη της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος στη συνέχεια με απόφασή του θα εκδώσει τον νέο Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης.


Τήρηση Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε. και δικαιώματα αδειοδοτημένων

Με αυτόν θα πρέπει να ρυθμίζονται και να εξειδικεύονται το περιεχόμενο των αιτήσεων που υποβάλλουν οι επενδυτές, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις και τα υποβαλλόμενα έγγραφα και στοιχεία που θα πρέπει να τις συνοδεύουν. Επίσης, θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες εξέτασης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αιτήσεων και των αντιρρήσεων (εάν υπάρχουν), καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης, δημοσίευσης, παράτασης ισχύος, τροποποίησης, μεταβίβασης και ανάκλησης αδειών, η γνωστοποίηση μεταβολών κλπ.

Επιπλέον, ο νέος Κανονισμός θα πρέπει να καθορίσει την τήρηση ενός Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Μ.ΑΠ.Η.Ε.) και την ανάπτυξη λογισμικών διασύνδεσης με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, όπου απαιτείται. Ακόμη, θα προσδιορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κατόχων των αδειών αποθήκευσης και τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου τους από τη ΡΑΑΕΥ. Θα καθορίζει, επιπρόσθετα, τα χρονικά ορόσημα για τη λήψη άλλων αδειών, εγκρίσεων και διαφόρων υποχρεώσεων, καθώς και τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης των όρων χορήγησης των αδειών αποθήκευσης.

Με τον νέο Κανονισμό θα μπορεί να μεταβάλλεται και να αναστέλλεται το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση και τροποποίηση αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και να προβλέπονται ειδικοί όροι για σταθμούς αποθήκευσης.
Η αγορά θεωρεί αναγκαία την άμεση έκδοση του νέου εξειδικευμένου Κανονισμού για την αποθήκευση ενέργειας από τη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει εκδώσει περισσότερες από 500 άδειες για έργα αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 26,8 GW, εκ των οποίων μάλιστα περί τα 5,3 GW έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά και έχουν υποβάλλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ για σύνδεση με το δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης