Ενέργεια

Αντέχει το σύστημα στα 9.600 MW - Ποιές γραμμές βγήκαν εκτός - Σταθερές οι τιμές λιανικής τον Αύγουστο

Αντέχει το σύστημα στα 9.600 MW - Ποιές γραμμές βγήκαν εκτός - Σταθερές οι τιμές λιανικής τον Αύγουστο
Το φορτίο που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας προβλέπεται να φθάσει στην κορύφωση του στη 1 το μεσημέρι, αγγίζοντας τα 9.600 MW

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η συνέχιση του καύσωνα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές δοκιμάζουν τις αντοχές του, αν και επί του παρόντος ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Τρίτη 18/7 σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ το φορτίο που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας προβλέπεται να φθάσει στην κορύφωση του στη 1 το μεσημέρι, αγγίζοντας τα 9.600 MW, ενώ θα είναι σε υψηλά επίπεδα άνω των 8.000 MW από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Για την κάλυψη των αναγκών της χώρας λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων θερμικών εργοστασίων φυσικού αερίου και λιγνίτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο νέες μονάδες που έχουν προστεθεί πρόσφατα στο σύστημα  δηλαδή η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ που είναι σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ ο Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος με φυσικό αέριο έχει μπει στο σύστημα.

Υπερκάλυψη

Σε ότι αφορά την Πτολεμαΐδα 5, προβλέπεται να λειτουργήσει σταθερά στα 579 MW καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ η συνεισφορά του Αγίου Νικολάου 2 θα φθάσει στα 650 MW.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι κύκλοι της αγοράς ασκούν ισχυρή κριτική στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος και έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος αλλά και της διασφάλισης της επάρκειας ηλεκτροδότησης της χώρας.
Σημειώνεται επίσης, ότι επικαλούμενος ακριβώς λόγους επάρκειας θέτει σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες, η παραγωγή των οποίων είναι ακριβότερη από τις μονάδες φυσικού αερίου συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Πάντως πέραν του καύσωνα οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και στο Λουτράκι, προκάλεσαν διακοπές ηλεκτροδότησης καθώς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έχει υποστεί βλάβες οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταγραφεί πλήρως. Μάλιστα οι πυρκαγιές επηρέασαν και το δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Ποιές γραμμές τέθηκαν εκτός

Συγκεκριμένα στην Αττική ετέθη εκτός λειτουργίας για λίγη ώρα η γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 KV Λαύριο Παλλήνη λόγω των πυκνών καπνών που ενεργοποίησαν τα συστήματα ασφαλείας. Ωστόσο αποκαταστάθηκε πολύ σύντομα.  Σε ότι αφορά την περιοχή του Λουτρακίου εκτός λειτουργίας ετέθη η μία από τις τρεις γραμμές 150 KV Κόρινθος – Κουμουνδούρος, χωρίς πάντως να υπάρξει κανένα πρόβλημα για την ομαλή ηλεκτροδότηση καθώς το σύστημα έχει ενισχυθεί σημαντικά από τη στιγμή που ετέθη σε λειτουργία ο λεγόμενος Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου δηλαδή η γραμμή Μεγαλόπολη – Πάτρα.

Πάντως σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος και με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα 17/7 οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν το 35,46% των αναγκών και ακολουθούν οι μονάδες ΑΠΕ με συμμετοχή 34,79%, ενώ η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων βρίσκεται στο 8,18%.

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται η λιανική του Αυγούστου

Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όπως προκύπτει και από την αύξηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε 422 GWh έναντι 367 GWh πριν από μια εβδομάδα, έχει οδηγήσει και σε σταδιακή άνοδο της μέσης χονδρικής τιμής του ρεύματος που για σήμερα διαμορφώνεται σε 117,48 ευρώ/MWh έναντι 115,75 ευρώ/MWh χθες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ αυξημένη είναι η μέση χονδρικής τιμή του ρεύματος τις πρώτες 18 ημέρες του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα τον Ιούνιο η μέση χονδρική τιμή είχε διαμορφωθεί σε 91,49 ευρώ/MWh ενώ μέχρι στιγμής για τον Ιούλιο διαμορφώνεται σε 109,41 ευρώ/MWh.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές, το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουλίου αναμένεται να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, καθώς η άνοδος της χονδρικής τιμής αντισταθμίζεται από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης