Ενέργεια

Νέα προειδοποίηση από IEA: Υφίστανται κανονικά οι αβεβαιότητες στην αγορά φυσικού αερίου

Νέα προειδοποίηση από IEA: Υφίστανται κανονικά οι αβεβαιότητες στην αγορά φυσικού αερίου
Το μερίδιο του φυσικού αερίου στη συνολική ζήτηση της ΕΕ έφτασε στο 35% το 2022

H ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μεγάλες αβεβαιότητες» ενόψει του χειμώνα και η πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ένταση, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με το Montel.

«Θα μπορούσε επίσης να προκύψει έντονος ανταγωνισμός για τις προμήθειες φυσικού αερίου εάν η βορειοανατολική Ασία παρουσιάσει ψυχρότερο καιρό από το συνηθισμένο και η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη στην Κίνα», πρόσθεσε στην ετήσια έκθεσή της για την αγορά φυσικού αερίου.

Το LNG είχε γίνει μια «βασική πηγή τροφοδοσίας» για την Ευρώπη, με το μερίδιό του στη συνολική ζήτηση της ΕΕ να αυξάνεται από 12% κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 2010 σε σχεδόν 35% το 2022. Παράλληλα, η ευελιξία του εφοδιασμού φυσικού αερίου έπρεπε να επανεκτιμηθεί υπό το φως της σταδιακής κατάργησης των εξαγωγών αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ, δήλωσε ο ΙΕΑ.

«Στενότερος διάλογος»

Καθώς οι παραγωγοί και οι καταναλωτές συμμετέχουν σε στενότερο διάλογο για την αντιμετώπιση αυτής της δυναμικής, «θα πρέπει να διερευνήσουν την ανάπτυξη καινοτόμων εμπορικών προσφορών, νέων μηχανισμών προμηθειών και πλαισίων συνεργασίας που ευνοούν μια πιο ευέλικτη προμήθεια LNG».

Αυτές οι προειδοποιήσεις ήρθαν παρά τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, με τους χώρους αποθήκευσης της ΕΕ να έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν το 90% της ικανότητας εργασίας τους μέχρι τις αρχές Αυγούστου και πιθανώς να γεμίσουν κοντά στο 100% μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο Οργανισμός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης