Ενέργεια

Montel: ΑΠΕ, χαμηλή ζήτηση θα διατηρήσουν αρνητικές τις τιμές ενέργειας μέχρι Σεπτέμβριο

Montel: ΑΠΕ, χαμηλή ζήτηση θα διατηρήσουν αρνητικές τις τιμές ενέργειας μέχρι Σεπτέμβριο
Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αρνητικές τιμές μέχρι τον Σεπτέμβριο, δηλώνουν αναλυτές
Οι αρνητικές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εν μέσω υψηλότερης παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αδύναμων τιμών φυσικού αερίου και χαμηλότερης ζήτησης, είπαν ειδικοί στην Montel.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αρνητικές τιμές μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Μετά από αυτό μπορεί να δούμε τον ήλιο να χάνει μέρος της δύναμής του», δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης EnAppSys, μιας εταιρείας Montel.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς δεν υπάρχει η ευελιξία για μείωση της παραγωγής», πρόσθεσε.
«Αυτό θα συνεχίσει να μειώνει τις τιμές ειδικά τα Σαββατοκύριακα».

Η Ολλανδία, για παράδειγμα, είχε πάρα πολλή μη αποσπώμενη παραγωγή, ενώ άλλες χώρες είχαν υπερπροσφορά, σχολίασε ο Harreman,στον απόηχο πολλών ευρωπαϊκών χωρών που βλέπουν αρνητικές τιμές πολλά Σαββατοκύριακα από τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων χαμηλών ρεκόρ.

"Πολύ πιθανό"

Ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν συνήθως ένας μήνας με λιγότερες περιπτώσεις αρνητικών τιμών από οποιονδήποτε άλλο, το φαινόμενο ήταν «ακόμα πολύ πιθανό, ακόμα κι αν είναι μόνο λίγες ώρες», δήλωσε ο Luca Urbanucci, αναλυτής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στη συμβουλευτική Icis.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου θα είχαν επίσης μετριαστική επίδραση, είπαν οι ειδικοί.

Η Icis προέβλεψε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTF ορίστηκαν κατά μέσο όρο σε περίπου 25,50 ευρώ/MWh για τον Αύγουστο και 27,50 ευρώ/MWh για τον Σεπτέμβριο, με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 75-80 ευρώ/MWh τον επόμενο μήνα και 10 ευρώ υψηλότερες τους επόμενους τέσσερις -περίοδος εβδομάδας.

Ο ανώτερος αναλυτής ισχύος της Rystad Energy, Fabian Skarboe Ronningen, αναμένει επίσης αρνητικές τιμές ως συνεχιζόμενη τάση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Όταν έχουμε ήδη αυτό το ποσό αρνητικών τιμών με σχετικά χαμηλή ηλιακή διείσδυση στην Ευρώπη, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε το αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια, όταν γνωρίζουμε ότι θα εγκαθίστανται δεκάδες GW κάθε χρόνο».

Χαμηλή ζήτηση;

Εκτός από τα προαναφερθέντα ζητήματα, η πολύ χαμηλή ζήτηση ενέργειας επηρέαζε επίσης τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, είπαν οι ειδικοί.
Η Ronningen περίμενε ότι θα αυξηθεί το τρίτο τρίμηνο, αλλά θα εξακολουθούσε να είναι «χαμηλότερη από την κανονική ζήτηση για το τρίτο τρίμηνο και χαμηλότερη από πέρυσι».

Ο Urbanucci της Icis, εν τω μεταξύ, περίμενε μια «μέτρια» αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο αντίκτυπος των εξαιρετικά υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από πέρυσι είχε αρχίσει να υποχωρεί.

Ωστόσο, «εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι η ζήτηση όλου του έτους 2023 θα μειωθεί κατά 3%, ή [περίπου] 75 TWh, σε σύγκριση με το πλήρες έτος 2022».
Πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν σε υψηλά ρεκόρ λόγω των φόβων για συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ΕΕ να προτρέπει τα κράτη μέλη να μειώσουν τη ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης