Ενέργεια

Πρόσω ολοταχώς η επαύξηση της δυναμικότητας του TAP - Ως τις 28 Αυγούστου τα έντυπα για την ένδειξη ζήτησης

Πρόσω ολοταχώς η επαύξηση της δυναμικότητας του TAP - Ως τις 28 Αυγούστου τα έντυπα για την ένδειξη ζήτησης
Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του έργου και εντός της διάρκειας ισχύος της σχετικής άδειας, δηλαδή εντός πενταετίας, θα πρέπει να υποβληθεί αρμοδίως αίτηση για χορήγηση έγκρισης λειτουργίας.

Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές για την επαύξηση της δυναμικότητας του TAP (Trans Adriatic Pipeline AG).
Ειδικότερα, προ ημερών χορηγήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η έγκριση εγκατάστασης στην εταιρεία TAP προκειμένου να προχωρήσει στην αύξηση της δυναμικότητας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ο οποίος μεταφέρει αζέρικο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας.

Παράλληλα, εγκρίθηκε και η εγκατάσταση των συνοδευτικών εγκαταστάσεων για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, η επέκταση του σταθμού συμπίεσης καθώς και οι απαραίτητες εργασίες που αφορούν στην προσθήκη επιπλέον τριών συμπιεστών στους Κήπους Έβρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ανατέθηκαν οι μελέτες

Ήδη έχει ανατεθεί η εκπόνηση των Μελετών Εγκατάστασης (περιλαμβάνουν την Τεχνική Περιγραφή, την Αρχιτεκτονική Μελέτη, τα Τοπογραφικά Σχέδια και τα Ηλεκτρομηχανολογικά Σχέδια) τόσο για το κύριο έργο όσο και για τις κύριες εργασίες της επέκτασης του Σταθμού Συμπίεσης GCS00 στους Κήπους.
Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του έργου και εντός της διάρκειας ισχύος της σχετικής άδειας, δηλαδή εντός πενταετίας, θα πρέπει να υποβληθεί αρμοδίως αίτηση για χορήγηση έγκρισης λειτουργίας.

Να θυμίσουμε ότι, τον Ιούλιο του 2022, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, είχε υπογραφεί νέα συμφωνία από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ η οποία αφορούσε την αύξηση των προμηθειών αζέρικου φυσικού αερίου της ΕΕ με στόχο να φτάσει η χωρητικότητα του Νοτίου Διαδρόμου τουλάχιστον στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το 2027 κι έπειτα.

Μarket Τest

Λίγες ημέρες πριν τις εγκρίσεις εγκατάστασης από το ΥΠΕΝ και ειδικότερα στις 3 Ιουλίου είχε ξεκινήσει από την εταιρεία TAP το σχετικό market test, το οποίο θα διερευνήσει εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση για έξτρα δέσμευση χωρητικότητας στον TAP και θα κρίνει και την τελική απόφαση η οποία αναμένεται προς τα τέλη του έτους.

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμπληρώσουν το μη δεσμευτικό έντυπο ένδειξης ζήτησης καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά έως τις 28 Αυγούστου ώστε να διερευνηθεί το ενδιαφέρον και να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα για τα αιτήματα δυναμικότητας και τα αιτήματα σύνδεσης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Επίσης, ο TAP θα δέχεται, καθ' όλη τη διάρκεια του market test, μη-δεσμευτικά αιτήματα σύνδεσης εκτός από τα υφιστάμενα και για νέα σημεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία.
Οι συμμετέχοντες στο market test θα έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τις Μη Δεσμευτικές Ενδείξεις Ζήτησης που θα έχουν υποβάλλει στον TAP, την SRG και τον ΔΕΣΦΑ, εντός δύο εβδομάδων από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων κατανομής δυναμικότητας της δεύτερης Δεσμευτικής Φάσης της Δοκιμής Αγοράς 2021, η οποία θα διεξαχθεί εντός του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης