Ενέργεια

Wood Mackenzie: Στο peak η ζήτηση πετρελαίου στις αρχές του 2030

Wood Mackenzie: Στο peak η ζήτηση πετρελαίου στις αρχές του 2030
Η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στα 108 εκατομμύρια bpd στις αρχές της δεκαετίας του 2030

Σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie, η τρέχουσα παγκόσμια ετήσια επένδυση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανάντη είναι επαρκής για να καλύψει τη μέγιστη ζήτηση πετρελαίου που αναμένεται τη δεκαετία του 2030. Αυτό καταρρίπτει την κοινή πεποίθηση ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει υποεπενδύσεις.

Η έκθεση επισημαίνει τρεις βασικούς παράγοντες που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Πρώτον, η ανάπτυξη γιγάντιων πόρων πετρελαίου χαμηλού κόστους διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης. Επιπλέον, η κεφαλαιακή πειθαρχία του κλάδου και η μετασχηματιστική βελτίωση της επενδυτικής αποδοτικότητας συμβάλλουν σημαντικά στις τρέχουσες δαπάνες που καλύπτουν τις απαιτήσεις αιχμής της ζήτησης.

Οι προβλέψεις για το 2024

Η Wood Mackenzie προβλέπει ότι το υψηλό επίπεδο επενδύσεων πριν από την πανδημία θα ξεπεραστεί φέτος. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά μετά το 2024, μετά την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Επί του παρόντος, η βιομηχανία παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) ετησίως.

Η έκθεση προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στα 108 εκατομμύρια bpd στις αρχές της δεκαετίας του 2030, μετά την οποία θα αρχίσει μια μακροπρόθεσμη πτώση. Παράγοντες όπως η αύξηση της απόδοσης των καυσίμων, η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων και η υποκατάσταση του φυσικού αερίου θα οδηγήσουν τελικά σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη μείωση, θα απαιτηθούν ακόμη σημαντικές επενδύσεις για να αντισταθμιστεί η εξάντληση των φυσικών πόρων. Καθώς οι πιο ευνοϊκοί εναπομείναντες πόροι πετρελαίου εξαντλούνται, απαιτούνται επενδύσεις για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων προσφοράς.

Η βιομηχανία πετρελαίου έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι οι χαμηλότερες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χωρίς αντίστοιχη μείωση της ζήτησης, θα οδηγούσαν σε υψηλότερες τιμές. Οι ηγέτες του κλάδου, όπως ο Amin Nasser, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, έχουν δώσει έμφαση στην «ενεργειακή κρίση» που προκαλείται από την έλλειψη επενδύσεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham Al Ghais, έχει επίσης εμπλέξει τους πολιτικούς και τις ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης