Ενέργεια

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του διπλού ελλείμματος ΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του διπλού ελλείμματος ΥΚΩ και ΕΛΑΠΕ
Σε αντίθεση με το 2023 και βάσει των παραδοχών που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ το 2024 ο λογαριασμός των ΥΚΩ θα είναι πλεονασματικός κατά 6-7 εκατ. ευρώ.

Το διπλό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ και του ΕΛΑΠΕ καλούνται να διαχειριστούν οι αρμόδιες αρχές.
Ο λογαριασμός των ΥΚΩ σύμφωνα με την εισήγηση που έστειλε χθες στη ΡΑΑΕΥ ο ΔΕΔΔΗΕ θα κλείσει το 2023 με έλλειμα της τάξης των 37 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες προτείνεται να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αντίθεση με το 2023 και βάσει των παραδοχών που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ το 2024 ο λογαριασμός των ΥΚΩ θα είναι πλεονασματικός κατά 6-7 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ η ΡΑΑΕΥ στη χθεσινή Ολομέλεια αποφάσισε να ζητήσει από τον ΔΑΠΕΕΠ ενημέρωση για την πορεία του ΕΛΑΠΕ προκειμένου να επεξεργαστούν από τώρα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος.

Το σωρευτικό έλλειμμα

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ ο ειδικός λογαριασμός των παλαιών έργων ΑΠΕ (με ενεργοποίηση πριν το 2021) θα κλείσει με σωρευτικό έλλειμμα της τάξης των 222 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως ο ειδικός λογαριασμός των νέων έργων ΑΠΕ (με ενεργοποίηση μετά την 1/1/2021) θα κλείσει, βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, με σωρευτικό πλεόνασμα στα 114,38 εκατ. ευρώ.

Οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε έλλειμμα τον υπολογαριασμό των παλαιών έργων ΑΠΕ, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, είναι ο προσωρινός μηχανισμός επιβολής πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης της παραγωγής των απε στην χονδρεμπορική αγορά και η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δεύτερος μάλιστα αυτός παράγοντας της μείωσης της ζήτησης περιορίζει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ για το υπόλοιπο του έτους κατά 70 εκατ. ευρώ.

Η δρομολογούμενη πάντως κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης) εκτιμάται θα ενισχύσει τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ.

Ενοποίηση και ανακατανομή

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης έχει ταχθεί πάντως υπέρ της ενοποίησης των ειδικών υπολογαριασμών παλαιών και νέων έργων ΑΠΕ αλλά και υπερ της ανακατανομής των εσόδων από τις δημοπρασίες ικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με αύξηση των ποσοστών που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη χωρίς των ισοσκελισμό των δύο ειδικών υπολογαριασμών απαιτείται το 16% του εσόδου από τους ρύπους για να καλυφθεί το έλλειμμα των παλαιών έργων ενώ με τον ισοσκελισμό το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 10%.

Μέχρι και τον Μάιο του 2023 το συνολικό έσοδο από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ανέρχεται στα 619,24 εκατ. ευρώ με το 3,8% να κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ και το 77,275% προς το ΤΕΜ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Ειδικός Λογαριασμός των ΥΚΩ όσο και ο ΕΛΑΠΕ την περίοδο της κρίσης συνέβαλαν στην χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος. Με υπουργική απόφαση περί τα 460 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ΥΚΩ μεταφέρθηκαν στο ΤΕΜ για επιδοτήσεις ενώ από τον ΕΛΑΠΕ στο ΤΕΜ κατευθύνθηκαν ποσά της τάξης του 1,1 δις. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης