Ενέργεια

Montel: Το μέλλον της (πυρηνικής) ενέργειας στην Ισπανία «παίζεται» στις εκλογές της Κυριακής 23/7

Montel: Το μέλλον της (πυρηνικής) ενέργειας στην Ισπανία «παίζεται» στις εκλογές της Κυριακής 23/7

Η Ισπανία την Κυριακή ψηφίζει και για τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς της

Η Ισπανία ετοιμάζεται για γενικές εκλογές την Κυριακή 23/7 που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά τα βασικά σημεία σύγκρουσης μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων, όπως μεταφέρει η Montel.

Οι διαφορετικές στάσεις των κομμάτων

Το Λαϊκό Κόμμα, που σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σχεδίαζε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού στόλου 7 GW της χώρας για να «εγγυηθεί η παροχή ρεύματος, να αποφευχθεί η αύξηση των εκπομπών CO2 και να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών», είπε στον Montel.

Ωστόσο, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι ήθελε να αποφύγει τις παρατάσεις πέρα από την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών από το 2027 έως το 2035, στις οποίες έχουν συμφωνήσει οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Μια παράταση θα ήταν εφικτή από νομική και τεχνική άποψη, αλλά θα εξαρτιόταν από την έγκριση της πυρηνικής εποπτείας, δήλωσε ο Javier Revuelta, ανώτερος διευθυντής της Afry στην Ισπανία.
Ωστόσο, οι εταιρείες κοινής ωφελείας μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο άλλων οδηγών να αναζητήσουν ανανεώσεις αδειών, όπως προβλέψεις τιμών, φόρους και πιθανή ανάπτυξη συμβάσεων για διαφορές, πρόσθεσε.

Δεσμεύσεις

Το Λαϊκό Κόμμα έχει δεσμευτεί να καταργήσει τις υπάρχουσες παρεμβάσεις στην αγορά, χαρακτηρίζοντας το ιβηρικό ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως «αποτυχημένη ρύθμιση».
Θέλει επίσης να μειώσει τους απροσδόκητους φόρους για να τους ευθυγραμμίσει με ισοδύναμες εισφορές σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Revuelta περίμενε ότι οι παρεμβάσεις θα παραταθούν εάν νικήσουν οι σοσιαλιστές και θα ανασταλεί εάν το κάνουν οι συντηρητικοί.

Η κατάργηση των απροσδόκητων φόρων θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η κατάργηση του ιβηρικού ανώτατου ορίου στις τιμές θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς οι τρέχουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ήδη κάτω από τα όρια, πρόσθεσε.

Πιθανές συνεργασίες

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση θα ήταν «σχεδόν σίγουρα» ένας συνασπισμός δύο κομμάτων, επομένως οι παρατηρητές «δεν πρέπει να απορρίψουν» προτάσεις από πιθανούς συμμάχους, δήλωσε ο Pedro Linares, ειδικός σε θέματα ενεργειακής ρύθμισης και καθηγητής στο ισπανικό Πανεπιστήμιο Comillas.

Το αριστερό κόμμα Unite (Sumar) στόχευε να έχει το 90% της συνολικής ζήτησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από τον τρέχοντα στόχο του 81% μέχρι τότε.
Η δεξιά Vox ήταν απίθανο να ενισχύσει τους όγκους χωρητικότητας πράσινων δημοπρασιών εάν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς ήταν δυσμενή, ωστόσο αυτό δεν θα εμπόδιζε την ανάπτυξη, είπε ο Revuelta.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρή φωνή σχετικά με το σχεδιασμό της αγοράς ή εάν θα πρέπει να εξελιχθεί ανάλογα με τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης