Ενέργεια

Στα 10 ευρώ/MWh οι επιδοτήσεις του Αυγούστου - Μόλις 19 εκατ. το συνολικό κονδύλι

Στα 10 ευρώ/MWh οι επιδοτήσεις του Αυγούστου - Μόλις 19 εκατ. το συνολικό κονδύλι
Οι επιδοτήσεις Αυγούστου θα είναι λίγο χαμηλότερες από τα επίπεδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα θα περιοριστούν στα 10 ευρώ/MWh από 15 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.

Τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές και αγρότες τον Αύγουστο ανακοινώνει σήμερα Τρίτη 25/7 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτές θα είναι λίγο χαμηλότερες από τα επίπεδα του Ιουλίου και συγκεκριμένα θα περιοριστούν στα 10 ευρώ/MWh από 15 ευρώ/MWh που ήταν τον Ιούλιο.

Οι επιδοτήσεις

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Αύγουστο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση θα είναι 10€/MWh.
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10€/MWh.

Σύνολο επιδότησης

Το συνολικό κονδύλιο που θα διατεθεί για τις καταναλώσεις νοικοκυριών και αγροτών τον Αύγουστο ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.
Το πιθανότερο είναι οι επιδοτήσεις να συνεχιστούν και πέραν του Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί το υπουργείο προσανατολίζεται στο να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση, έως το τέλος του έτους.

Η άποψη που κυριαρχεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως εκφράστηκε και προ ημερών από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη είναι οι αποφάσεις να ληφθούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου που θα έχει φανεί προς τα πού θα κυμανθούν οι διακυμάνσεις των τιμών στην διεθνή αγορά.

Αξιολόγηση κατάστασης

Το ζήτημα επανεξατάστηκε αυτές τις ημέρες όπου αξιολογήθηκε τόσο η αυξητική τάση που έχει πυροδοτήσει ο παρατεταταμένος καύσωνας στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς όσο και η διαφαινόμενη ανοδική τάση στις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF της Ολλανδίας, με το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ να προσανατολίζεται σε παράταση των μέτρων έως το τέλος του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ τα μηνιαία τιμιλόγια ρεύματος με την υποχρεωτική γνωστοποίησή τους στους καταναλωτές στις 20 του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, όπως επίσης και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην χονδρεμπορική αγορά, που αποτελεί την βασική πηγή χρηματοδότησης των επιδοτήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης