Ενέργεια

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 10ετίας παραμένουν τα αποθέματα αποστάγματος (ΕΙΑ)

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 10ετίας παραμένουν τα αποθέματα αποστάγματος (ΕΙΑ)

Είναι λίγο πάνω από 118 εκατομμύρια βαρέλια σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ

 

Τα αποθέματα ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και αεριωθουμένων των ΗΠΑ απέτυχαν να ανακάμψουν από τα χαμηλά 10ετίας που σημειώθηκαν πέρυσι, όταν οι υψηλές τιμές ανάγκασαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών καυσίμων, αφήνοντας τις αγορές ευάλωτες σε κλυδωνισμούς προσφοράς καθώς η ζήτηση αυξάνεται προς το τέλος του καλοκαιριού.

Αν και οι τιμές του ντίζελ έχουν μειωθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, οι περιορισμένες προμήθειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα εάν η οικονομία των ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία ενισχυθούν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ένας κορυφαίος οικονομικός δείκτης προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να βρίσκεται σε ύφεση από αυτό το τρίτο τρίμηνο έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά οικονομολόγοι όπως ο Jan Hatzius της Goldman Sachs και η Janet Yellen έχουν υποβαθμίσει τους κινδύνους ύφεσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα αποθέματα αυτών των καυσίμων που είναι γνωστά ως αποστάγματα εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα χαμηλά 10 ετών, λίγο πάνω από 118 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).


Προβλήματα στα διυλιστήρια

Μια σωρεία προβλημάτων στα διυλιστήρια έχει εμποδίσει την αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων αποστάγματος, όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο διυλιστήριο Bayway του Phillips 66στο Νιου Τζέρσεϊ, η μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης 150.000 βαρελιών την ημέρα - η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής βενζίνης στο δυτικό ημισφαίριο - ήταν εκτός σύνδεσης το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου και του Ιουλίου για απρογραμμάτιστες επισκευές.

Το διυλιστήριο της Marathon Petroleum 75.000 bpd στο διυλιστήριο Galveston Bay, στο Τέξας, είναι εκτός λειτουργίας μετά την πυρκαγιά της 15ης Μαΐου που σκότωσε έναν εργάτη. Η μονάδα - επίσης ο μεγαλύτερος αναμορφωτής του δυτικού ημισφαιρίου - μετατρέπει τα υποπροϊόντα διύλισης σε ένα προϊόν ενίσχυσης οκτανίων που χρησιμοποιείται στη βενζίνη.

Συνολικά, οι απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας τον Ιούνιο ήταν κατά μέσο όρο περίπου 550.000 bpd, σχεδόν διπλάσιος από τον απρογραμμάτιστο κλείσιμο του Ιουνίου 2022, σχεδόν 290.000 bpd της δυναμικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών διύλισης IIR Energy.

Τα αποθέματα δεν έχουν αυξηθεί, παρόλο που η ζήτηση για καύσιμο ντίζελ ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, λόγω της αδύναμης μετακίνησης με φορτηγά και της βιομηχανικής δραστηριότητας.

"Τα χαμηλά αποθέματα αποστάγματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα εάν υπάρξουν πλημμύρες ή τυφώνες που επηρεάζουν τα διυλιστήρια αυτό το καλοκαίρι", δήλωσε η Hillary Stevenson, ανώτερη διευθύντρια του Energy Market Intelligence στο IIR.

Η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή έχει μειωθεί περίπου 10% από τα τέλη του 2022 και οι εξαγωγές εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στα χαμηλά δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο απογραφής.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τη ζήτηση αποστάγματος στις ΗΠΑ είναι περίπου 7% χαμηλότερος από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ΕΙΑ.


Κόστος μεταφοράς

Το αυξημένο κόστος μεταφοράς αποθεμάτων λόγω υψηλότερων επιτοκίων μείωσε επίσης την διάθεση των διυλιστηρίων να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης και ενθάρρυνε τους εμπόρους να εξαντλήσουν τα αποθέματα όπου μπορούν, δήλωσε ο Ernie Barsamian, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του The Tank Tiger, ενός οίκου εκκαθάρισης τερματικών αποθηκών με έδρα στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ.

Αντίθετα, τα διυλιστήρια των ΗΠΑ στέλνουν ντίζελ στην Ευρώπη, τα διυλιστήρια της οποίας λειτουργούν με χαμηλότερη δυναμικότητα και χρειάζονται επίσης προμήθειες για να αντικαταστήσουν το ρωσικό καύσιμο που έχει πλέον κυρωθεί.

Οι εξαγωγές, ωστόσο, δεν εξηγούν γιατί τα αποθέματα είναι τόσο χαμηλά. Μια πλημμύρα ρωσικών εξαγωγών ντίζελ στη Λατινική Αμερική, που συνήθως αποτελεί βασική εξαγωγική αγορά για τα καύσιμα των ΗΠΑ, έχει εν μέρει προκαλέσει πτώση των εξαγωγών αποστάγματος των ΗΠΑ κάτω από τα επίπεδα του 2022 από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους εμπόρους και τα στοιχεία της ΕΙΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης