Ενέργεια

Τι προβλέπει η κοινοτική οδηγία για μείωση κατά 11,7% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030

Τι προβλέπει η κοινοτική οδηγία για μείωση κατά 11,7% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030

Η μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης κατά 11,7% μεταφράζεται σε ανώτατο όριο χρήσης ισοδυνάμου πετρελαίου 763 εκατ. τόνων για όλη την ΕΕ

 

Σχετικά Άρθρα
Νέο ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις αντιρρήσεις αρκετών κρατών μελών αλλά και τις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους που συνεπάγεται αυτή η πολιτική, αλλά και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία της Ένωσης.


Συγκεκριμένα υιοθετήθηκε στόχος για μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030. Μάλιστα η μείωση αυτή παίρνει ως βάση αναφοράς την τελική ζήτηση ενέργειας το 2020, δηλαδή την πρώτη χρονιά του Covid 19, με τα συνεχή lockdown, όταν η κατανάλωση ενέργειας είχε μειωθεί δραστικά, στα 907 εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου (mtoe).

Σημειώνεται ότι ο τρέχον στόχος της ΕΕ είναι η μείωση κατά 32,5% σε σχέση με μία πρόβλεψη βασικού σεναρίου εξοικονόμησης, το οποίο χρονολογείται από το 2007. Με την Οδηγία που υιοθετήθηκε ο στόχος περικοπής αυξάνεται στο 38%, με βάση το ίδιο σενάριο του 2007.

Ουσιαστικά ο νέος στόχος αποτελεί επικαιροποίηση της οδηγίας για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, η οποία είναι τμήμα του νομοθετικού πακέτου της ΕΕ για τη μείωση της εκπομπής ρύπων ως το 2030 κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Το πράσινο φως για τη νέα οδηγία έδωσε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, παρότι τρεις χώρες, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Φιλανδία ψήφισαν κατά και τέσσερις απείχαν (Βέλγιο, Λετονία, Πορτογαλία και Σλοβενία). Η οδηγία σύντομα θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της, τίθεται σε ισχύ. Οι χώρες- μέλη έχουν προθεσμία 2 ετών για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Η μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης κατά 11,7% μεταφράζεται σε ανώτατο όριο χρήσης ισοδυνάμου πετρελαίου 763 εκατ. τόνων για όλη την ΕΕ.


Πρωτογενή χρήση


Η οδηγία περιλαμβάνει ακόμα ένα εθελοντικό ευρωπαϊκό στόχο για τη μείωση της πρωτογενούς χρήσης ενέργειας στα 993 εκατ mtoe το 2030, έναντι 1.236 mtoe το 2020.
Από εδώ και πέρα, κάθε χώρα μέλος οφείλει να συμβάλει στην επίτευξη του συνολικού ευρωπαϊκού στόχους, μέσω μίας εθελοντικής δέσμευσης που θα πρέπει να αποτυπωθεί στα Εθνική Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τα επικαιροποιημένα αυτά τα σχέδια θα πρέπει να κατατεθούν στις Βρυξέλλες το 2024.

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει αν η συνεισφορά της κάθε χώρας είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος. Αν εντοπιστούν αποκλίσεις, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπολογίσει την απαιτούμενη συνεισφορά κάθε χώρας.
Επίσης, οι χώρες- μέλη θα υποχρεωθούν να πετυχαίνουν αυξανόμενους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας κάθε χρόνο από το 2024 ως το 2030, φθάνοντας στις 31/12/30 στο 1,9% ετησίως. Μάλιστα, η εξοικονόμηση αυτή θα πρέπει να φαίνεται ότι είναι επιπρόσθετη σε όποια άλλη εξοικονόμηση ενέργειας θα γινόταν έτσι και αλλιώς, χωρίς την υποχρέωση.

Οι εθνικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτρέπεται να προωθούν τη χρήση ορυκτών καυσίμων μόνον υπό ορισμένες προϋποθέσεις για περιορισμένη χρονική περίοδο, καθώς στόχος της οδηγίας είναι η προώθηση μόνον των βιώσιμων τεχνολογιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης