Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. κινείται το Brent, στα 80 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. κινείται το Brent, στα 80 δολ. το αργό

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΠΕΚ+

 

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε την Πέμπτη, με το Brent να ξεπερνά τα 84 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, υποστηριζόμενο από τη στενότητα της προσφοράς λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ + και την ανανέωση της αισιοδοξίας για τις προοπτικές για την κινεζική ζήτηση και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το αργό κατέγραψε τέσσερα συνεχόμενα εβδομαδιαία κέρδη λόγω της αναμενόμενης σύσφιξης της προσφοράς λόγω των περικοπών της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, γνωστών ως OPEC+, καθώς και ορισμένων ακούσιων διακοπών.

Το Brent σημείωσε άνοδο 1,42%, στα 84,07 δολάρια το βαρέλι έως τις 18:20 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 1,69%, στα 80,12 δολάρια. Οι αιχμές εντός της ημέρας και για τα δύο συμβόλαια ήταν οι υψηλότερες από τις 19 Απριλίου.

«Βλέπουμε την αγορά πετρελαίου να είναι ανεπαρκής», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της UBS. «Διατηρούμε μια θετική προοπτική και περιμένουμε το Brent να αυξηθεί στα 85–90 δολάρια τους επόμενους μήνες».

Ωστόσο, το πετρέλαιο υποχώρησε την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για νέα άνοδο.


Ζήτηση

«Ενώ αναμένεται σε γενικές γραμμές η ζήτηση να υπερβεί την προσφορά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, οι ίδιες οι τιμές του πετρελαίου απέφυγαν μέχρι στιγμής να παράσχουν ένα μήνυμα μιας τέτοιας θεμελιώδους τάσης», δήλωσε ο Norbert Ruecker της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.

Η όρεξη για κινδύνους στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές ενισχύεται από τις αυξανόμενες ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed πλησιάζουν στο τέλος των εκστρατειών αυστηροποίησης της πολιτικής, γεγονός που θα ενίσχυε τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για ένατη συνεχή φορά την Πέμπτη και κράτησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω σύσφιξη.

Μια δέσμευση τη Δευτέρα από την Κίνα για ενίσχυση της πολιτικής στήριξης για την οικονομία έχει υποκινήσει τις ελπίδες για αναγέννηση της ζήτησης πετρελαίου από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, δήλωσε σε σημείωμα η αναλύτρια της Phillip Nova Priyanka Sachdeva.

Στο επίκεντρο είναι μια συνάντηση των βασικών υπουργών του ΟΠΕΚ+ στις 4 Αυγούστου για την αναθεώρηση της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης