Ενέργεια

Αναλυτές: Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την περικοπή πετρελαίου και τον Σεπτέμβριο

Αναλυτές: Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την περικοπή πετρελαίου και τον Σεπτέμβριο

Προς μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμη μήνα

 

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επεκτείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Σεπτέμβριο, είπαν πέντε αναλυτές, για να παράσχει πρόσθετη στήριξη στην αγορά πετρελαίου.

Τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε σε μια ευρεία συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου έως το 2024 και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε μια πρόσθετη εθελοντική περικοπή για τον Ιούλιο. Στις 3 Ιουλίου, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα επεκτείνει την περικοπή για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν κάποια υποστήριξη από στοιχεία σύσφιξης των προμηθειών και οικονομικής τόνωσης στην Κίνα. Το Brent διαπραγματευόταν στα 84 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, αφού την Πέμπτη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

«Δεδομένης της δοκιμαστικής ανάκαμψης, εικάζω ότι συνεχίζουν την περικοπή για έναν ακόμη μήνα και στη συνέχεια την καταργούν σταδιακά σε τρεις μήνες - παρόμοιο με αυτό που έκανε η Σαουδική Αραβία το 2021», δήλωσε ο Gary Ross, ιδρυτής της Black Gold Investors και βετεράνος παρατηρητής του ΟΠΕΚ.

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είπε στο Reuters στις 21 Ιουλίου ότι οι τρέχουσες ενέργειες του ΟΠΕΚ+ επαρκούν προς το παρόν και ότι ο όμιλος είναι «μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά» εάν χρειαστούν περαιτέρω βήματα.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού. Ο όμιλος περιορίζει την προσφορά από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά.

Εκτιμήσεις

Ένας άλλος αναλυτής, ο Giovanni Staunovo της UBS, έκανε επίσης παραλληλισμό με τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας για την ενίσχυση της αγοράς πριν από δύο χρόνια.

"Κοιτάζοντας τι έκαναν το 2021, η πλήρης περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd ίσχυε για τρεις μήνες, προτού την κλιμακώσουν. Επομένως, βάσει αυτού μπορεί να την παρατείνουν για έναν ακόμη μήνα", είπε στις 25 Ιουλίου.

«Αλλά υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη προς το παρόν, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση τις επόμενες ημέρες».

Η ανακοίνωση της οικειοθελούς περικοπής της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούλιο ήταν έκπληξη στη συνάντηση του OPEC+ του Ιουνίου, όπου το Ριάντ μοιράστηκε ελάχιστες ή καθόλου λεπτομέρειες σχετικά με το μέτρο με άλλες αντιπροσωπείες πριν από τη συνάντηση, ανέφεραν πηγές του OPEC+.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε τον Ιούλιο ότι ο ΟΠΕΚ+ θα «συνεχίσει την προσπάθεια για εκπλήξεις των αγορών» και θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο».

Τρεις άλλοι αναλυτές - ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, ο Warren Patterson της ING και ο αναλυτής της Macquarie Vikas Dwivedi είπαν επίσης ότι πίστευαν ότι η περικοπή πιθανότατα θα παραταθεί για τον Σεπτέμβριο.

«Πιστεύω ότι οι περικοπές από τη Σαουδική Αραβία θα παραμείνουν σε ισχύ όλο τον Σεπτέμβριο», είπε ο Varga. "Η διατήρηση αυτών των περικοπών σε ισχύ... πιστεύω ότι θα παρέχει μια καλύτερη ιδέα για το πώς να διαχειριστείτε την πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης πετρελαίου το τέταρτο τρίμηνο του έτους."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης