Ενέργεια

Βρετανία: Η χορήγηση αδειών για την ενεργειακή ανεξαρτησία

Βρετανία: Η χορήγηση αδειών για την ενεργειακή ανεξαρτησία
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς στόχους της κυβέρνησης

Η βρετανική κυβέρνηση θα χορηγήσει περισσότερες από 100 νέες άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς περίπου το ένα τέταρτο της ενεργειακής ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθεί να καλύπτεται από το πετρέλαιο και το αέριο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επιτύχει το στόχο των μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050.

Ο Σούνακ δήλωσε πως οι νέες άδειες θα στηρίξουν την εγχώρια προσφορά, θα μειώσουν την εξάρτηση από εχθρικά κράτη, θα αυξήσουν τις θέσεις απασχόλησης στον τομέα και θα μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, σε σύγκριση με την εναλλακτική επιλογή της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για τη δημουργία δύο νέων συγκροτημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τη διαφορά ανάμεσα στους Συντηρητικούς του Σούνακ και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη χρονιά. Οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν τη χορήγηση νέων αδειών για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Με την ανακοίνωση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση εκτίθεται επίσης σε σφοδρές επικρίσεις από την πλευρά οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες αμφισβητούν κατά πόσον εννοεί στα σοβαρά τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης