Pexapark: Πώς τα PPAs ενισχύουν την αγορά ΑΠΕ και αποθήκευσης

Pexapark: Πώς τα PPAs ενισχύουν την αγορά ΑΠΕ και αποθήκευσης
Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς αποθήκευσης με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1,9 GW - Ακολουθούν Ισπανία και Γερμανία

Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs) θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα για πολλά ευρωπαϊκά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθηκευτικών πηγών, καθώς το ενδιαφέρον για την αγορά αυξάνεται, δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Pexapark.

Όπως αναμεταδίδει το Montel, τα ανανεώσιμα projects γίνονται όλο και πιο ελκυστικά εν μέσω της τάσης του «κανιβαλισμού» των τιμών, όπου η υψηλότερη τροφοδοσία μηδενικού οριακού κόστους μειώνει τα έσοδα για όλους, μαζί με την εξοικονόμηση κόστους σύνδεσης στο δίκτυο.

Η μοντελοποίηση των μελλοντικών εσόδων παραμένει μια «βασική πρόκληση», με την αποθήκευση, όπως οι μπαταρίες, να εξαρτώνται κυρίως από την ανισορροπία, τις ρυθμιζόμενες αγορές ή τις spot αγορές  ενέργειας. Ωστόσο, τα PPAs μπορούν να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα, σημειώνεται στην έκθεση.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η Pexapark διαπίστωσε ότι τα περισσότερα έργα συνδέονται με το δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος όπου η συστεγαζόμενη παραγωγή και αποθήκευση γίνεται είτε ως μία υβριδική μονάδα είτε μεμονωμένα, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά τον καθορισμό των όρων της σύμβασης.

Οι τύποι των συμφωνιών

Η Pexapark εντόπισε τρεις πιθανούς τύπους PPA, με τον πρώτο να είναι ένα ανανεώσιμο έργο μαζί με μια χωριστή συμφωνία για αποθήκευση, όπου τα δυο μέρη επωφελούνται μόνο από την κοινή χρήση της ίδιας τοποθεσίας και αποτιμώνται μεμονωμένα.

Ο δεύτερος τύπος αφορά το μοντέλο «pay-as-produced», όπου ο αγοραστής παίρνει όλη την παραγόμενη ενέργεια. Πρόκειται για μια ελκυστική επιλογή για τις εταιρείες.

Τέλος, τα έργα θα μπορούσαν να εξετάσουν μια μικτή συμφωνία, η οποία «λαμβάνει υπόψη την προσαρμοσμένη συμπεριφορά του τρόπου λειτουργίας του ανανεώσιμου περιουσιακού στοιχείου μαζί με την αποθήκευση» και θα λάμβανε συνήθως περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με τα PPA που προαναφέρθηκαν.

Η «συμπεριφορά» των αγορών

Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς αποθήκευσης με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις εγκατεστημένης ισχύος άνω των 1,9 GW και δεδομένης της ωριμότητάς του, ήταν πιθανό να δει περισσότερα υβριδικά έργα με PPA. Άλλες βασικές αγορές περιλαμβάνουν την Ισπανία, όπου η μείωση των τιμών της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει το ενδιαφέρον για συνδυασμό με την αποθήκευση, και η Γερμανία, με υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αρνητικό κίνδυνο τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης