Ενέργεια

Πακιστάν: Αποσύρεται από την αγορά LNG για το 2024

Πακιστάν: Αποσύρεται από την αγορά LNG για το 2024
Όταν η αναστολή παραδόσεων φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό μετέτρεψε την Ευρώπη σε μεγάλο αγοραστή LNG, εισαγωγείς όπως το Πακιστάν αποκλείστηκαν από την αγορά

Το Πακιστάν απέσυρε τα σχέδια για την προμήθευση φορτίων LNG για το επόμενο έτος, αφού ο διαγωνισμός του προσέλκυσε μόνο δύο προσφορές, οι οποίες περιείχαν 30% premium στις τιμές της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι προσφορές είχαν έρθει από την Trafigura και η παράδοση θα πραγματοποιούταν το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος του 2024, όπως γράφει σε άρθρο του το Oilprice.com.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πακιστάν αναγκάζεται να εγκαταλείψει την αγορά LNG εξαιτίας των τιμών.

Πέρυσι, όταν η αναστολή παραδόσεων φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό μετέτρεψε την Ευρώπη σε μεγάλης σημασίας αγοραστή LNG, εισαγωγείς όπως το Πακιστάν αποκλείστηκαν ουσιαστικά από την αγορά.

Ακόμη και οι προμήθειες, που θα έπρεπε να είχαν «κλειδώσει» στα πλαίσια των μακροπρόθεσμων συμβάσεων, επηρεάστηκαν όταν στις αρχές του τρέχοντος έτους η Eni ανακοίνωσε ότι δεν δύναται να παραδώσει το μηνιαίο φορτίο LNG στο Πακιστάν, λόγω ανωτέρας βίας. Άλλοι προμηθευτές LNG ασιατικών χωρών επέλεξαν, επίσης, να παραβιάσουν τα συμβόλαιά τους εν μέσω υψηλών τιμών στην αγορά spot. Αυτό είχε καταστήσει την ενεργειακή κατάσταση του Πακιστάν αρκετά επισφαλή, με τα black out το 2022 να μαστίζουν τη χώρα για μήνες και η κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται αναπόφευκτη.

Η κατάσταση αλλάζει

Φέτος, η κατάσταση των τιμών έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που επέτρεψε στο Πακιστάν και σε άλλες φτωχότερες ασιατικές χώρες να επιστρέψουν στην αγορά LNG.

Ωστόσο, όπως υποδηλώνουν τα τελευταία νέα από το Πακιστάν, αυτή η επιστροφή μπορεί να είναι προσωρινή. Με βάση το αναφερόμενο ασφάλιστρο, το οποίο ζήτησε η Trafigura για παραδόσεις LNG στο Πακιστάν το επόμενο έτος, οι έμποροι κάνουν λόγο για μια ακόμη ισχυρή άνοδο στις τιμές την περίοδο θέρμανσης. Η ζήτηση από την υπόλοιπη Ασία και από την Ευρώπη φαίνεται να ανακάμπτει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης