Ενέργεια

OilPrice: Τα 85 δολάρια είναι μόνο η αρχή για το ράλι του πετρελαίου

OilPrice: Τα 85 δολάρια είναι μόνο η αρχή για το ράλι του πετρελαίου

Goldman Sachs: Ρεκόρ στη ζήτηση πετρελαίου τον Ιούλιο - Έφθασε τα 102,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως

 

H παραγωγή πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 - ή το 2020, ανάλογα με την πηγή - χάρη στις εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και στις ακούσιες μειώσεις στη Νιγηρία, την Αγκόλα και τη Λιβύη σύμφωνα με το Oil Price.

Η είδηση φυσικά ώθησε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν καθώς οι traders άρχισαν επιτέλους να δίνουν προσοχή στις προειδοποιήσεις για την προσφορά και τις προβλέψεις ζήτησης που οι τράπεζες και άλλοι αναλυτές έχουν εκδώσει εδώ και εβδομάδες.

Το άλμα των τιμών θα έπρεπε να είχε κάνει το Ριάντ χαρούμενο, και μάλλον έγινε. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο υψηλότερα θα άφηναν οι Σαουδάραβες να πάνε οι τιμές πριν αρχίσουν να χαλαρώνουν τις περικοπές τους.
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε μέτρια κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οποία ήταν μειωμένη από 3,8% το πρώτο τρίμηνο. Τα μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές απέδωσαν την επιβράδυνση στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, παρόλο που ο μη πετρελαϊκός τομέας του Βασιλείου κατέγραψε έναν αρκετά υγιή ρυθμό ανάπτυξης 5,5%.
Ωστόσο, το βάρος που έχει το εμπόριο πετρελαίου στη συνολική οικονομία παραμένει συντριπτικό παρά τις προσπάθειες του Ριάντ για διαφοροποίηση. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη υψηλότερες τιμές πετρελαίου—για να συνεχίσει τις προσπάθειες διαφοροποίησης.

Ο Grant Smith του Bloomberg εκτιμά ότι οι Σαουδάραβες μπορεί να αποφασίσουν να χαλαρώσουν την περικοπή από τον Σεπτέμβριο καθώς το Brent κινείται στα 85 δολάρια και άνω. Το σκεπτικό ήταν ότι τα διυλιστήρια θα καλωσόριζαν τα πρόσθετα βαρέλια και οι Σαουδάραβες θα ήταν ευτυχείς να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς τους αφού έχασαν μέρος των εθελοντικών περικοπών.

Από την άλλη πλευρά, έγραψε ο Smith, οι επί μακρόν παρατηρητές του ΟΠΕΚ δεν ήταν πεπεισμένοι ότι αυτό θα ήταν αρκετό για τους Σαουδάραβες να χαλαρώσουν τις περικοπές. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση ήταν ένας λόγος που αναφέρθηκε και ο κίνδυνος να διαταραχθεί η πειθαρχία του ΟΠΕΚ συνολικά ήταν ένας άλλος λόγος.

Τελικά, ωστόσο, οι Σαουδάραβες μπορούν να διατηρήσουν το ανώτατο όριο της παραγωγής για όσο χρόνο χρειάζονται, προκειμένου να φτάσουν τις τιμές εκεί που θέλουν. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι όχι μόνο ο ΟΠΕΚ είναι πολύ ζωντανός και επίκαιρος στον σημερινό κόσμο, αλλά ο ντε φάκτο ηγέτης του εξακολουθεί να έχει αρκετή επιρροή στον όμιλο.

«Το βασίλειο θα θέλει να δει μια παρατεταμένη άνοδο προς τα 90 δολάρια το βαρέλι και πιθανώς βελτίωση των κινεζικών οικονομικών δεδομένων για να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga.

Τι βλέπει η Goldman

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs ενημέρωσε τις προοπτικές της για τη ζήτηση πετρελαίου με τρόπο που θα ευχαριστούσε το Ριάντ. Η τράπεζα είπε ότι η ζήτηση πετρελαίου είχε σημειώσει ρεκόρ τον Ιούλιο, φθάνοντας τα 102,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, και ότι αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα 1,8 εκατομμυρίων bpd το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν υπάρχει πραγματικά καμία βιασύνη για τη Σαουδική Αραβία να επιστρέψει αυτά τα βαρέλια στην αγορά. Ειδικά αν δεν είναι ακριβώς ένα ολόκληρο εκατομμύριο. Αυτό προτάθηκε από μια ανώνυμη πηγή της ΕΕ που μίλησε στον Simon Watkins του Oilprice.com, λέγοντας ότι τα στοιχεία παραγωγής για τη Σαουδική Αραβία έδειξαν ότι δεν έγιναν περικοπές από πεδία που οι Σαουδάραβες λειτουργούν σε μια ουδέτερη ζώνη που το Βασίλειο μοιράζεται με το Κουβέιτ.

Με άλλα λόγια, η Σαουδική Αραβία μπορεί να κόβει μερικά βαρέλια, αλλά αντλεί πολλά στην ουδέτερη ζώνη και τα πουλάει «κάτω από το ραντάρ», όπως ανέφερε ο Watkins. Αυτό θα της επέτρεπε να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές, να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της και ταυτόχρονα να συνεχίσει να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές με τις επίσημες μειώσεις.

Εν τω μεταξύ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου έκανε μια τεράστια χάρη στους Σαουδάραβες αναφέροντας εκτιμώμενη πτώση των αποθεμάτων κατά 15,4 εκατομμύρια βαρέλια για την περασμένη εβδομάδα. Ο τεράστιος αριθμός ξεπέρασε σοβαρά τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίες ήταν για πολύ πιο μέτρια πτώση των αποθεμάτων κάτω από ένα εκατομμύριο βαρέλια.

Η κίνηση της Σ. Αραβίας

Οι traders σπεύδουν να καλύψουν τις short θέσεις τους και στο πετρέλαιο, και αυτό τονώνει περαιτέρω τις τιμές. Οι δείκτες αναφοράς εκτινάχθηκαν σε υψηλό τριών μηνών αυτή την εβδομάδα, καθώς τα funds αγόρασαν αργό και καύσιμα και άλλαξαν τα στοιχήματά τους από πτωτικά σε ανοδικά.

Όλα αυτά λειτουργούν υπέρ της Σαουδικής Αραβίας και υποδηλώνουν επίσης ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν στο επίπεδο που θα ήθελε να δει το Ριάντ νωρίτερα παρά αργότερα. Και τότε είναι που τα πράγματα θα αποκτούσαν ενδιαφέρον: η ανακοίνωση του τερματισμού των περικοπών δεν θα ήταν συνετή, καθώς θα προκαλούσε αμέσως μια βουτιά στις τιμές. Μια σταδιακή χαλάρωση είναι μια πιο πιθανή επιλογή, όπως προτείνουν αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αυτή την εβδομάδα.

Oι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να χαλαρώσουν τις περικοπές κατά 250.000 έως 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον επόμενο μήνα. Μετά πάλι, ίσως αποφασίσουν να μείνουν μαζί τους για άλλον ένα μήνα και να δουν πόσο υψηλά θα πάνε οι τιμές.

Κάποιοι, όπως η Amrita Sen της Energy Aspects, έχουν προβλέψει ότι το Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια πριν από το τέλος του έτους χάρη όχι μόνο στις περικοπές αλλά και στη συρρίκνωση των αποθεμάτων. Αυτό ήταν πριν από ένα μήνα. Τώρα, το Reuters αναφέρει επίσης ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώνονται. Θα χρειαζόταν μια αρνητική ένδειξη για την αύξηση του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ ή την Κίνα για να σταματήσουν αυτό το ράλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης