Ενέργεια

Montel: Η ΕΕ θα χρειαστεί το φυσικό αέριο χωρίς ταχύτερη πράσινη μετάβαση

Montel: Η ΕΕ θα χρειαστεί το φυσικό αέριο χωρίς ταχύτερη πράσινη μετάβαση

Κρίσιμο στοιχείο η συνέχιση των ανάντη επενδύσεων

 

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο για τουλάχιστον μια δεκαετία ή περισσότερο, χωρίς ταχύτερη μετάβαση σε ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είπαν ειδικοί στον Montel.

Το ερώτημα παραμένει για πόσο καιρό οι εταιρείες θα συνεχίσουν τις ανάντη επενδύσεις τους για την εξόρυξη του φυσικού αερίου καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι οι ανάντη επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο επρόκειτο να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 στα 528 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, αύξηση περίπου 11% από το 2022, και κάλεσε τον Ιούνιο τους φορείς του κλάδου να συνεχίσουν να επενδύουν.
Ωστόσο, η ανεξάρτητη διακυβερνητική υπηρεσία είπε στον Montel ότι η πτώση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων ήταν «αρκετά απότομη» ώστε δεν θα απαιτηθούν επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ανοδικές επενδύσεις σε νέα πεδία χρειάζονται μόνο εάν ο κόσμος αποτύχει να κινητοποιήσει επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε η Lisa Fischer, επικεφαλής του προγράμματος στο think-tank E3G για την κλιματική αλλαγή.

«Κίνδυνος από την πλευρά της ζήτησης»

«Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης του κινδύνου από την πλευρά της ζήτησης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ΙΕΑ αναμένει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα κορυφωθεί στο τέλος αυτής της δεκαετίας.

«Το άνοιγμα νέου εφοδιασμού τώρα μπορεί να αμβλύνει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια όπου αυτό μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να αποδώσει γρήγορα», σημείωσε η Fischer, αλλά επισήμανε τους δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών.
Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της για ουδετερότητα άνθρακα ενώ εξακολουθεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο, η Fischer είπε ότι το αέριο έχει ήδη περισσότερες εκπομπές από άνθρακα στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι η προσθήκη νέας κατανάλωσης αερίου «δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως μεταβατικό καύσιμο».

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την Ευρώπη να βρει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο, όπως η εισαγωγή περισσότερου LNG και η κατασκευή υποδομών για την αποθήκευση και αποστολή του παγωμένου καυσίμου στην περιοχή.

Το μπλοκ των 27 χωρών είδε επίσης πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου πέρυσι, όταν οι τιμές του εκτοξεύτηκαν σε υψηλά ρεκόρ, και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι αυτή η καταστροφή της ζήτησης θα είναι διαρκής – ίσως όχι τόσο σοβαρή όσο πέρυσι.

Αχρησιμοποίητη υποδομή LNG;

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) αναμένει ότι η μείωση της ζήτησης θα αφήσει αχρησιμοποίητα περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία υποδομής LNG της Ευρώπης έως το 2030.

Ο αναλυτής της JP Morgan Vincent Ayral επιβεβαίωσε την ανάγκη να αντικατασταθεί σύντομα το LNG με πιο πράσινα καύσιμα, αλλά πιστεύει ότι το φυσικό αέριο πιθανότατα θα παραμείνει «το πρώτο σκέλος της μετάβασης» μέχρι να βρεθούν είτε μεγάλης κλίμακας οικονομικές λύσεις αποθήκευσης είτε εναλλακτικές λύσεις χωρίς άνθρακα.

Ο Henry Edwardes-Evans, ειδικός φυσικού αερίου και ενέργειας στην EMEA για την S&P Global Commodity Insights, είπε ότι θα χρειαστούν αεριοστρόβιλοι για την εξισορρόπηση των ενεργειακών συστημάτων για τις επόμενες δεκαετίες.

«Μια αργή μετάβαση σε εναλλακτικά καύσιμα σημαίνει ότι αυτοί οι στρόβιλοι μπορούν να είναι μια διαρκής λύση, όχι απλώς μια γέφυρα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης