Ενέργεια

Montel: Παγκόσμια υπερπροσφορά LNG και πλωτή αποθήκευση πιέζουν τις τιμές φυσικού αερίου

Montel: Παγκόσμια υπερπροσφορά LNG και πλωτή αποθήκευση πιέζουν τις τιμές φυσικού αερίου
Επιπτώσεις στο φυσικό αέριο αναμένεται να προκαλέσουν οι πλεονάζουσες ποσότητες LNG

Μια διαφαινόμενη υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως εν μέσω χαμηλής ζήτησης στις λεκάνες του Ειρηνικού και του Ατλαντικού, καθώς και η αύξηση της πλωτής αποθήκευσης, πιθανολογείται ότι θα ασκήσει πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου σε αμφότερες τις περιοχές, όπως είπαν αναλυτές στο Montel.

Σύμφωνα με την Kpler (εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης), τον περασμένο Ιούλιο οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών φθάνοντας στα 11,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εν μέσω υγιούς προσφοράς αγωγών, υψηλής υπόγειας αποθήκευσης και χαμηλότερης εποχικής ζήτησης φυσικού αερίου.

Αυτό διατήρησε τις τιμές της ηπείρου σε πτώση εν συγκρίσει με τα ασιατικά ισοδύναμα LNG.

 

Μείωση εισαγωγών LNG στην Ασία

Στην ασιατική ήπειρο σημειώθηκε πτώση των εισαγωγών LNG τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα ήταν 8% χαμηλότερες από τον Ιούλιο του 2021 (30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Σύμφωνα με αναλυτές το προαναφερόμενο στοιχείο προήλθε εν μέσω υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε τα υψηλά αποθέματα και την αυξημένη πυρηνική παραγωγή στην Ιαπωνία.

«Έτσι, η αγορά θα μπορούσε κάλλιστα να δει κάποια υπερπροσφορά στα τέλη του καλοκαιριού, εκτός εάν υπάρξουν απροσδόκητες διακοπές, όπως από τυφώνες που επηρεάζουν τον Κόλπο των ΗΠΑ.Αυτό μπορεί να ωθήσει τις τιμές TTF προς τα κάτω βραχυπρόθεσμα, εάν ο καιρός παραμείνει ήπιος παρότι στην αγορά αγωγών, η νορβηγική συντήρηση θα αυξηθεί αργότερα το καλοκαίρι», δήλωσε ο Alex Froley (αναλυτής της Icis LNG). 

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, διαπραγματεύονται ως επί το πλείστον στη ζώνη των 25-35 ευρώ από τον Ιούλιο, παρακολουθώντας τις ροές των νορβηγικών αγωγών και την πλήρωση υπόγειων αποθηκευτικών χώρων.
Για να απορροφήσει η Ασία το επιπλέον LNG τόσο αυτόν όσο και τον επόμενο μήνα, οι τιμές της JKM θα πρέπει να πέσουν, αλλά να διατηρήσουν ένα premium σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τιμές, είπαν οι αναλυτές.

 
Πλωτή αποθήκευση

Η ευρωπαϊκή υπόγεια αποθήκευση είναι πλήρης κατά 87% (ποσοστό μεγαλύτερο κάθε εβδομάδα) και εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά πλήρωσης ήδη από τον Σεπτέμβριο, δηλ. πολύ πριν από τον στόχο της 1ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης αυξάνονται, οι τιμές του TTF θα πρέπει να πέφτουν, διευρύνοντας ένα contango άνω των 15 ευρώ με τις χειμερινές τιμές και ενθαρρύνοντας τη χρήση κυμαινόμενου αποθηκευτικού χώρου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης