Mckinsey: Στο επίκεντρο τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας υψηλής τεχνολογίας - Οι βασικές ευκαιρίες

Mckinsey: Στο επίκεντρο τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας υψηλής τεχνολογίας - Οι βασικές ευκαιρίες
Ο Οίκος αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά BESS θα φτάσει μεταξύ 120 -150 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030

H ανάπτυξη στην αγορά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες είναι ραγδαία με την Mckinsey να καταγράφει μέσω έκθεσής της, την εν λόγω ενεργειακή τάση στην αγορά, με αναλυτικά παραδείγματα, διαγράμματα και εκτενείς αναλύσεις για κάθε τομέα.

Με την επόμενη φάση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού να πλησιάζει γρήγορα, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί προσπαθούν να αυξήσουν την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην Ευρώπη, το κίνητρο πηγάζει από μια ενεργειακή κρίση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προέρχεται από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, το νόμο του 2022 που διαθέτει 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας.

Αυτές οι εξελίξεις ωθούν την αγορά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS). Η αποθήκευση μπαταριών είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλοντας σταθερά στις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες.

Oι επενδύσεις του 2022

Πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στο BESS το 2022, σύμφωνα με την ανάλυση της Mckinsey — σχεδόν τριπλάσια αύξηση από το προηγούμενο έτος. Ο Οίκος αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά BESS θα φτάσει μεταξύ 120 -150 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια κατακερματισμένη αγορά, με πολλούς παρόχους να αναρωτιούνται πού και πώς να ανταγωνιστούν. Η Mckinsey επιχειρεί να παρουσιάσει τις καλύτερες ευκαιρίες στην ταχέως επιταχυνόμενη αγορά BESS, προετοιμάζοντας το έδαφος της αγοράς.

Ποιες είναι οι κύριες ευκαιρίες;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε μια αίσθηση των ευκαιριών που σχετίζονται με το BESS είναι να τμηματοποιήσετε την αγορά με βάση τις εφαρμογές και τα μεγέθη των χρηστών.

Υπάρχουν τρία τμήματα στο BESS:

Εγκαταστάσεις κοινής κλίμακας (FTM), οι οποίες είναι συνήθως μεγαλύτερες από δέκα MWh

Εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (BTM), οι οποίες συνήθως κυμαίνονται από 30 kWh έως 10 MWh·

Οικιστικές εγκαταστάσεις (BTM), οι οποίες είναι συνήθως μικρότερες από 30 kWh (Exhibit 1).


05_2.jpg




 

Τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας με Μπαταρίες (BESS) αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της νέας ετήσιας χωρητικότητας, να αυξάνεται περίπου κατά 29% ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας—το ταχύτερο από τα τρία τμήματα. Οι 450 έως 620 GWh σε ετήσιες εγκαταστάσεις κλίμακας κοινής ωφέλειας που προβλέπονται για το 2030 θα έδιναν στην BESS κλίμακας κοινής ωφέλειας μερίδιο έως και 90% της συνολικής αγοράς εκείνο το έτος (Exhibit 2).


89_3.jpg




Οι πελάτες των εγκαταστάσεων FTM είναι κυρίως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, φορείς εκμετάλλευσης δικτύου και προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επιδιώκουν να εξισορροπήσουν τη διαλείπουσα λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να παρέχουν υπηρεσίες σταθερότητας δικτύου ή να αναβάλουν δαπανηρές επενδύσεις στο δίκτυό τους. Οι πάροχοι BESS σε αυτό το τμήμα θα διαφοροποιηθούν με βάση το κόστος και την κλίμακα, την αξιοπιστία, το ιστορικό διαχείρισης έργων και την ικανότητα ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και λύσεων λογισμικού για βελτιστοποίηση δικτύου και εμπορία.

Παραδείγματα εταιρειών

Τα συστήματα BESS γίνονται ήδη σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Μια αμερικανική ενεργειακή εταιρεία εργάζεται σε ένα έργο BESS που θα μπορούσε τελικά να έχει χωρητικότητα 6 GWh. Μια άλλη αμερικανική εταιρεία, με επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει ήδη ξεπεράσει αυτό, έχοντας φτάσει τις 6,5 GWh σε εγκαταστάσεις το 2022. Μεγάλο μέρος των χρημάτων που εισρέουν στο BESS τώρα προορίζονται για υπηρεσίες που αυξάνουν την ευελιξία των παρόχων ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη του BESS θα προέλθει περισσότερο από τη δημιουργία ηλιακών πάρκων και αιολικών πάρκων, τα οποία θα χρειαστούν μπαταρίες για να χειριστούν τις ανάγκες αποθήκευσης μικρής διάρκειας.

H αξία στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα

O εμπορικός και βιομηχανικός τομέας (C&I) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα και το 13% CAGR που προβλέπει η Mckinsey και ότι έως το 2030 θα φτάσει μεταξύ 52-70 GWh σε ετήσια βάση.

Οι 4 υποκατηγορίες

Το C&I έχει τέσσερα υποτμήματα. Η πρώτη είναι η υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EVCI). Τα ηλεκτρικά οχήματα θα αυξηθούν από περίπου το 23%όλων των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων το 2025 σε 45% το 2030, σύμφωνα με το McKinsey Center for Future Mobility. Αυτή η ανάπτυξη θα απαιτήσει ταχεία επέκταση των τακτικών σταθμών φόρτισης και των υπερφορτιστών, ασκώντας πίεση στην τρέχουσα υποδομή δικτύου και απαιτώντας δαπανηρές, χρονοβόρες αναβαθμίσεις. Για να αποφευχθεί αυτό, οι εταιρείες σταθμών φόρτισης και οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να επιλέξουν να βάλουν BESS στα ακίνητά τους.

Το δεύτερο αφορά τις κρίσιμες υποδομές, όπως πύργοι τηλεπικοινωνιών, τα κέντρα δεδομένων και τα νοσοκομεία. Σε αυτό το υποτμήμα, οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος συνήθως παρέχουν προσωρινή εφεδρική τροφοδοσία μέσω αδιάλειπτης παροχής ρεύματος κατά τη διάρκεια διακοπών έως ότου επανέλθει το ρεύμα ή ενεργοποιηθούν οι γεννήτριες.

Εκτός από την αντικατάσταση μπαταριών μολύβδου-οξέος, τα προϊόντα ιόντων λιθίου BESS μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της εξάρτησης από γεννήτριες ντίζελ λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ενσωματωθούν με ανανεώσιμες πηγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβολική ενέργεια που αποθηκεύεται σε μια μπαταρία μπορεί να επιτρέψει στους οργανισμούς να παράγουν έσοδα μέσω υπηρεσιών δικτύου.

Το τρίτο υποτμήμα είναι οι δημόσιες υποδομές, τα εμπορικά κτίρια και τα εργοστάσια. Η Mckinsey εκτιμά ότι το BESS έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος σε αυτούς τους τομείς έως και 80%.

Το τέταρτο υποτμήμα C&I αφορά εφαρμογές για εξόρυξη, κατασκευές, εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και εκδηλώσεις όπως υπαίθρια φεστιβάλ.

Οικιακοί καταναλωτές

Οι οικιστικές εγκαταστάσεις —με περίπου 20 GWh το 2030— αντιπροσωπεύουν το μικρότερο τμήμα BESS. Ωστόσο είναι ένα ελκυστικό τμήμα που δίνεται η ευκαιρία για καινοτομία και διαφοροποίηση σε τομείς που κυμαίνονται από την παραδοσιακή οικιακή αποθήκευση έως τη δημιουργία μικροδικτύων σε απομακρυσμένες κοινότητες. Από την άποψη των πωλήσεων, το BESS μπορεί να συνδυαστεί με φωτοβολταϊκά πάνελ ή να ενσωματωθεί σε έξυπνα σπίτια ή οικιακά συστήματα φόρτισης EV.

Τα προσαρμοσμένα προϊόντα θα βοηθήσουν τους οικιακούς πελάτες να επιτύχουν στόχους όπως η αυτάρκεια, η βελτιστοποιημένη αυτοκατανάλωση και η χαμηλότερη μέγιστη κατανάλωση ενέργειας—και μπορεί να σημαίνουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόσφατη έρευνά του Οίκου για τους καταναλωτές σχετικά με τις αγορές εναλλακτικής ενέργειας υποδηλώνει ότι το ενδιαφέρον για ένα προϊόν BESS εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, ξεκινώντας από την τιμή, την ασφάλεια και την ευκολία εγκατάστασης (Exhibit 3).

76.jpg


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης