ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 11 GW η εγκατεστημένη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 11 GW η εγκατεστημένη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών
Συνεχή βήματα προόδου για τη βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας των ΗΠΑ

Τριπλασιάστηκε η ποσότητα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες στις ΗΠΑ που εγκαταστάθηκε το β΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε όρους MW, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έκθεση Clean Power, που δημοσιεύτηκε από την εθνική εμπορική ομάδα της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας (ACP) πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την έκθεση ACP, 1.510 MW μεγάλης κλίμακας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος από την Wood Mackenzie Power & Renewables – σε συνεργασία με την ACP – έδειξαν 554 MW σε κλίμακα δικτύου εγκαταστάσεων το 1ο τρίμηνο, ενώ το 4ο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός ήταν 848 MW.

Αν και τα φωτοβολταϊκά πρωτοστάτησαν για το 2ο τρίμηνο με 2.740 MW προσθηκών μεγάλης κλίμακας, η BESS κατέλαβε τη δεύτερη θέση, μπροστά από την αιολική βιομηχανία που ανέπτυξε 968 MW στο τρίμηνο

Κατά την αναφορά των στατιστικών του πρώτου τριμήνου του 2023 της Wood Mackenzie τον Ιούνιο, το Energy-Storage.news κατέγραψε ότι σημειώθηκε επιβράδυνση στον τομέα της καθαρής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο, που υπαγορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις καθυστερήσεις διασύνδεσης του δικτύου και τους χρόνους αναμονής.

Η ανάκαμψη στο β΄τρίμηνο

Η ACP ανέφερε ότι ο τομέας της καθαρής ενέργειας στο σύνολό του ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο τρίμηνο. Στην πραγματικότητα, με 5.218 MW ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του δεύτερου τριμήνου που καταγράφηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν εγκαταστάθηκαν 7.189 MW.

Ο IRA ενισχύει την αυτόνομη αποθήκευση

Παράλληλα, η έκθεση εξυμνεί την ψήφιση του νόμου στις ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA – 369 δις. δολ.) που στοχεύει, κατά  βάση,  στην επιτάχυνση  της  ενεργειακής  μετάβασης. Το πακέτο στήριξης του IRA για την καθαρή ενέργεια περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, κίνητρα επενδυτικής πίστωσης φόρου (ITC) για αυτόνομη αποθήκευση ενέργειας.

Ενώ στο τέλος του 2022, τα υβριδικά έργα, που συνδυάζουν κυρίως ηλιακή ενέργεια με μπαταρίες, αντιπροσώπευαν το 70% του συνολικού αγωγού ανάπτυξης για αποθήκευση ενέργειας, σ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε στο 56%. Η ACP είπε επίσης ότι περισσότερο από το 60% των 3 GW νέων έργων αποθήκευσης που δρομολογήθηκαν το περασμένο τρίμηνο αφορούν την αποθήκευση. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον υπερβεί τα 11 GW σωρευτικής εγκατεστημένης αποθήκευσης μπαταριών. Και αυτά σε σύγκριση με τα 9 GW στα τέλη του 2022.

Τέλος, ο αγωγός περιλαμβάνει 260 έργα που αθροίζονται σχεδόν διπλάσιο από αυτό, στα 21.069 MW/59.925 MWh, με τον αριθμό των έργων υπό ανάπτυξη να έχει αυξηθεί σταθερά κατά περίπου 14% για καθένα από τα τρία τελευταία διαδοχικά τρίμηνα, ανέφερε η ACP.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης