Ενέργεια

Reuters: «Κινούμενη άμμος» τα αποθέματα φυσικού αερίου - Focus στον Οκτώβριο

Reuters: «Κινούμενη άμμος» τα αποθέματα φυσικού αερίου - Focus στον Οκτώβριο

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ανέβει στις 998 τεραβατώρες (TWh) έως τις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο - ρεκόρ για την εποχή του έτους και αυτό οφείλεται, παρά τη σχετικά αργή αναπλήρωση από τις αρχές Απριλίου, στην πτώση των τιμών. Τα αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ανέβει στις 998 TW έως τις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, που αναδημοσιεύει το Reuters. Παράλληλα, στο επίκεντρο είναι οι προετοιμασίες για τον επόμενο χειμώνα αλλά και ο Οκτώβριος που θα χαράξει τις ενεργειακές στρατηγικές.

Τα αποθέματα ήταν +234 TWh  πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας και το πλεόνασμα έχει περιοριστεί μόνο ελαφρώς από +282 TWh (+81% ή +2,43 τυπικές αποκλίσεις) στις 31 Μαρτίου.

Οι μετοχές έχουν αυξηθεί μόλις κατά +364 TWh από το τέλος της παραδοσιακής χειμερινής περιόδου στις 31 Μαρτίου, η μικρότερη αύξηση από το 2021 και πριν από το 2014. Επειδή, όμως, τα αποθέματα φυσικού αερίου ολοκλήρωσαν τον χειμώνα του 2022/23 σε υψηλό ρεκόρ, ακόμη και μια μικρότερη από το μέσο όρο συσσώρευση τα άφησε σε επίπεδα ρεκόρ.Ως αποτέλεσμα, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ήδη πλήρεις περισσότερο από 87% σε σύγκριση με τον προηγούμενο 10ετή μέσο όρο μόλις 71% την ίδια ημερομηνία.

Με βάση τα εποχικά ποσοστά πλήρωσης της τελευταίας δεκαετίας, τα αποθέματα πρόκειται να κορυφωθούν στις 1.199 TWh πριν από το χειμώνα με ένα πιθανό εύρος από 1.102 TWh έως 1.272 TWh.Δεδομένου ότι η μέγιστη χωρητικότητα αποθήκευσης είναι μόνο περίπου 1.142 TWh, πολλές από αυτές τις τροχιές είναι φυσικά αδύνατες και οι προσθήκες αποθέματος θα πρέπει να επιβραδυνθούν ακόμη περισσότερο.

Οι προορισμοί του φυσικού αερίου

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2023 έχουν ήδη μειωθεί απότομα για να ενθαρρύνουν περισσότερη κατανάλωση από την ενεργοβόρο βιομηχανία και τους ηλεκτροπαραγωγούς.Οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη θα διασφαλίσουν επίσης ότι περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατευθύνεται σε ευαίσθητους ως προς τις τιμές πελάτες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι τιμές για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε για τον Οκτώβριο του 2023 διαπραγματεύονται επίσης με έκπτωση 9 ευρώ έως τον Νοέμβριο του 2023 και σχεδόν 14 ευρώ έως τον Απρίλιο του 2024 για να ενθαρρύνουν περισσότερη χρήση βραχυπρόθεσμα.Οι τιμές για παραδόσεις το επόμενο έτος έχουν επίσης σταθεροποιηθεί με τον ημερολογιακό μέσο όρο για το 2024 να διαπραγματεύεται περίπου 50 ευρώ από τον Μάρτιο, μετά από πτώση κατά δύο τρίτα από τον Αύγουστο του 2022.

Το κεφάλαιο «αποθήκευση»

Λόγω των περιορισμών στη χωρητικότητα αποθήκευσης, τα αποθέματα που συσσωρεύτηκαν το καλοκαίρι του 2023, δεν αποτελούν τέλειο υποκατάστατο για τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023/24. Τα αποθέματα θα εξαντληθούν και οι προμήθειες θα περιοριστούν γρήγορα, εάν ο χειμώνας είναι πολύ πιο κρύος από τον κανονικό, αφήνοντας την περιοχή ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών.

Ακόμη και χωρίς αυξήσεις των τιμών, οι τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο πριν από την εισβολή και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, αποθαρρύνοντας τη βιομηχανική χρήση και την επανεκκίνηση μεγάλων σταθμών έντασης αερίου. Προς το παρόν, ωστόσο, τα αποθέματα παραμένουν άφθονα και η εστίαση είναι στον περιορισμό της περαιτέρω συσσώρευσης πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης