Ενέργεια

Ποιες ανατροπές φέρνει η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο

Ποιες ανατροπές φέρνει η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο
Κύκλος εξαγορών κ συγχωνεύσεων στην προμήθεια

Σε ανατιμητικό κλοιό πίεσης βρίσκεται και πάλι η ενεργειακή αγορά με τις τιμές φυσικού αερίου, αλλά και καυσίμων να ακολουθούν ανοδική πορεία, πιέζοντας όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και απειλώντας εκ νέου με υπέρογκα κόστη βιομηχανίες, επιχειρήσεις και τον τομέα των μεταφορών και κατ΄ επέκταση τα νοικοκυριά.

Οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο έχουν επανέλθει στα υψηλά των μετρήσεων, σημειώνοντας το τελευταίο διάστημα ένα ράλι στο ευρωπαϊκό hub αερίου TTF, ξεκινώντας από μια μέση ημερήσια τιμή 26,8 ευρώ/MWh στις 28 Ιουλίου και φτάνοντας στα 39,8 ευρώ/MWh προχθές Τετάρτη, ενώ χθες Πέμπτη, αν και ξεκίνησε στα 42,3 ευρώ/MWh, τελικά έκλεισε το απόγευμα στα 37,5 ευρώ/MWh.

Από τις εξελίξεις δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι ούτε οι πάροχοι ρεύματος.

Άλλωστε, το 2022 στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, λόγω δυσκολιών στον τομέα της ρευστότητας, η αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού είχε αρχίσει ήδη να μπαίνει σε πορεία συγκέντρωσης η οποία θα παραμείνει οδηγώντας τελικά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Και όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της αγοράς, στο τέλος, πέντε με έξι «παίκτες» θα παραμείνουν στην αγορά προμήθειας.
Οι πόλοι συγκέντρωσης σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι οι: Μυτιληναίος και ΔΕΗ, ενώ ο χρόνος θα δείξει πως θα διαμορφωθούν τα υπόλοιπα σχήματα, που συνολικά δεν θα πρέπει να είναι περισσότερα από 5.

Η άνοδος των τιμών

Την ανοδική πορεία πυροδότησε η ανησυχία για τις προμήθειες LNG, εξαιτίας πιθανής απεργίας των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Energy στην Αυστραλία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αγορά παραμένει νευρική και αντιδρά ακραία σε κάθε πιθανή διαταραχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι, χθες το συμβόλαιο Οκτωβρίου στο TTF διαπραγματευόταν στα 40,75 ευρώ/MWh και του Νοεμβρίου στα 47,65 ευρώ/MWh.

Έτσι, μια πιθανή απεργία στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία, προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση, μόνο και μόνο υπό τον φόβο ότι οι Ασιάτες αγοραστές πιθανώς θα αυξήσουν τις προσφορές για εισαγωγές LNG, ώστε να αντικαταστήσουν τους όγκους της Αυστραλίας, εάν υπάρξει διακοπή τροφοδοσίας, επηρεάζοντας έτσι και την Ευρώπη.

«Το LNG αποτελεί τροφοδοσία βασικού φορτίου στο ευρωπαϊκό μείγμα προμήθειας φυσικού αερίου, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η ροή κινδυνεύει οδηγεί σε στήριξη της τιμής», ανέφερε στο Bloomberg ο Νικ Κάμπελ της Inspired Plc.

Επίσης, ανοδικές πιέσεις στις τιμές ασκεί και το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην εποχιακή συντήρηση στον κορυφαίο ευρωπαϊκό εξαγωγέα, τη Νορβηγία, καθώς ενέχει κίνδυνο για τα αποθέματα.

Προειδοποιήσεις πάρα την υψηλή αποθεματοποιηση

Άλλωστε και η γερμανική EON προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας εξακολουθεί να κινδυνεύει από μια εκτίναξη των τιμών τον ερχόμενο χειμώνα, γι΄ αυτό προτρέπει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Κι αυτό παρότι η ζήτηση στην ΕΕ είναι ακόμη χαμηλή και οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους, σύμφωνα με τα δεδομένα της Gas Infrastructure Europe.

Μάλιστα, ορισμένα κράτη έχουν ξεπεράσει το 90% όπως η Ισπανία και η Ολλανδία, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία το πλησιάζουν.
Ωστόσο, οι αποθήκες είναι σε θέση να καλύψουν μονάχα ένα μέρος των χειμερινών αναγκών της Ευρώπης, γεγονός που καθιστά την αγορά νευρική.

Έτσι, αν και τα ποσοστά αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι υψηλά δεν ανέσχεσαν τις ανοδικές τάσεις στις τιμές του καυσίμου, οι οποίες επηρεάστηκαν επίσης και από την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τη μείωση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον Ιούλιο.

Παράταση των μέτρων στηριξης

Οι ανοδικές τάσεις στο αέριο φέρνουν ντόμινο εξελίξεων καθώς επηρεάζουν και τη χονδρική τιμή του ρεύματος.
Ωστόσο, για την ώρα, η ελληνική αγορά, η οποία αντιδρά με μια χρονοκαθυστέρηση στις αλλαγές των τιμών στο αέριο, επί του παρόντος κινείται σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα (σήμερα είναι στα 79,85 ευρώ/MWh).

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι τιμές ρεύματος πάρουν και πάλι την ανηφόρα, ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει περί τα 3,3 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ελαφρύνοντας τα νοικοκυριά έχει παραταθεί έως τα τέλη του έτους.

Το εάν θα συνεχιστεί θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς ενεργειακές αγορές το οποίο θα αξιολογηθεί από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από σύσκεψη που είχε με τη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στα τέλη Ιουλίου, είχε δεσμευθεί ότι, η κυβέρνηση θα μεριμνά για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ επεσήμανε ότι θα υπάρξουν σχετικές εξαγγελίες στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, μια νέα έκρηξη της ενεργειακής κρίσης θα αφήσει και πάλι νέο βαθύ αποτύπωμα στον πληθωρισμό προκαλώντας και πάλι ασφυξία στην οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης