Ενέργεια

Οι ΗΠΑ επιχορηγεί με 1,2 δις δολάρια κόμβους δέσμευσης άνθρακα της Oxy - Climeworks

Οι ΗΠΑ επιχορηγεί με 1,2 δις δολάρια κόμβους δέσμευσης άνθρακα της Oxy - Climeworks
Το έργο της Λουιζιάνα θα προσλάβει εργάτες που έχουν εκτοπιστεί από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για να καλύψουν μερικές από τις προβλεπόμενες 2.300 θέσεις εργασίας, όπως μεταφέρει το Investing.com
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή 11/8, ότι έργα στο Τέξας και τη Λουιζιάνα για την αφαίρεση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών άνθρακα ετησίως θα λάβουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, ένα βασικό βήμα για την κλιμάκωση της τεχνολογίας άμεσης σύλληψης αέρα (DAC), σύμφωνα με το Investing.com.

Το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) επέλεξε το Project Cypress στη Λουιζιάνα, το οποίο διευθύνει η Battelle, η Climeworks Corporation και η Heirloom Carbon Technologies, Inc. και το South Texas DAC Hub στην κομητεία Kleberg του Τέξας, που προτείνεται από τη θυγατρική της Occidental Petroleum (Oxy) 1PointFive και τους συνεργάτες Carbon Engineering Ltd. και Worley.

Νέες πρωτοβουλίες

Ο οργανισμός ξεκίνησε επίσης αρκετές νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση του κόστους της τεχνολογίας σε λιγότερο από 100 $ ανά καθαρό μετρικό τόνο ισοδύναμου CO2 εντός αυτής της δεκαετίας.
Αυτό περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα κρατικών προμηθειών 35 εκατομμυρίων δολαρίων για πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα και χρηματοδότηση για 14 μελέτες σκοπιμότητας και πέντε μελέτες μηχανικής και σχεδίασης για έργα κόμβου σε προγενέστερο στάδιο.

Η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και οι ανεπαρκείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών έχουν φέρει την απομάκρυνση του άνθρακα στο προσκήνιο.
Οι επιστήμονες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα πρέπει να αναρροφούνται από την ατμόσφαιρα ετησίως για να συμβαδίζουν με τον παγκόσμιο στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Το DAC, όταν αναπτυχθεί σε κλίμακα, μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιτύχουν τον στόχο τους για εξουδετέρωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, σύμφωνα με το DOE.
Αλλά η νέα τεχνολογία πρέπει να γίνει πολύ φθηνότερη για να αναπτυχθεί στην κλίμακα που χρειάζεται για να επηρεάσει τον πλανήτη.

«Αν το αναπτύξουμε σε κλίμακα, αυτή η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να σημειώσουμε σοβαρή πρόοδο προς τους στόχους μας για καθαρές μηδενικές εκπομπές, ενώ εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, την επέκταση και την ανάπτυξη περισσότερης καθαρής ενέργειας ταυτόχρονα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm.

Οι επιχορηγήσεις είναι οι πρώτες από το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο πήρε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το Κογκρέσο για να επενδύσει σε περιφερειακούς κόμβους DAC από την ψήφιση του δικομματικού νομοσχεδίου για τις υποδομές.

Η Vicki Hollub, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Oxy, είπε στους δημοσιογράφους ότι το έργο έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί έως και 30 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, όταν γίνει πλήρως λειτουργικό και «επικυρώνει την ετοιμότητά μας, την τεχνική ωριμότητα και την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία της Oxy σε μεγάλα έργα».

Το έργο της Λουιζιάνα θα προσλάβει εργάτες που έχουν εκτοπιστεί από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για να καλύψουν μερικές από τις προβλεπόμενες 2.300 θέσεις εργασίας.

Το DAC χρησιμοποιεί χημικές αντιδράσεις για να αφαιρέσει το CO2 από τον αέρα, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί υπόγεια ή να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα όπως σκυρόδεμα ή καύσιμα αεροσκαφών.
Η Climeworks είπε ότι ο κόμβος της θα κατασκευαστεί σε πολλά στάδια με ενδεχόμενη δυναμικότητα 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως έως το 2030 και η κατασκευή θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

«Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά θα ήθελα να καταγραφεί για πρώτη φορά το 2025/2026», δήλωσε στο Reuters ο Jan Wurzbacher, διευθυντής και ιδρυτής της Climeworks.
Είπε ότι παράγοντες όπως το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αδειοδότησης θα ήταν εκτός ελέγχου της εταιρείας.

Αν και οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αναγνωρίζουν ότι η απομάκρυνση του άνθρακα θα χρειαστεί για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, ανησυχούν ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ανάπτυξη αφαίρεσης άνθρακα για να δώσουν κάλυψη στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τη διατήρηση της παραγωγής, ειδικά σε μειονοτικές και χαμηλού εισοδήματος περιοχές.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο περισσότερο από τρεις μήνες πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28, όπου η χώρα υποδοχής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να επικεντρωθεί στον ρόλο των τεχνολογιών αφαίρεσης άνθρακα όπως η DAC.
Αυτόν τον μήνα, η εθνική της εταιρεία πετρελαίου ADNOC και η Occidental συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην DAC στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.

Η Erin Burns, διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας απομάκρυνσης άνθρακα Carbon180, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούνται ως ηγέτης σε αυτήν την τεχνολογία.
«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ομοσπονδιακή επένδυση από οποιαδήποτε χώρα για την αφαίρεση άνθρακα αυτού του επιπέδου», είπε η Burns.
«Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα σε αυτήν την τεχνολογία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης