Η Κίνα δημιουργεί σύστημα ανακύκλωσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Η Κίνα δημιουργεί σύστημα ανακύκλωσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας
Αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, θα δημιουργήσει ένα σύστημα ανακύκλωσης για παλιές ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους όγκους απορριμμάτων που παράγονται από τη βιομηχανία, δήλωσε ο κρατικός σχεδιαστής.

Η Κίνα ενίσχυσε τις παραγωγικές της ικανότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει την οικονομία της και να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, και τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να αυξήσει τη συνολική αιολική και ηλιακή ισχύ στα 1.200 γιγαβάτ (GW) έως το 2030. από 758 GW στο τέλος του περασμένου έτους.

Όμως, καθώς τα παλαιότερα έργα αντικαθίστανται και παροπλίζονται, ο όγκος των απορριμμάτων αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη, με μεγάλες ποσότητες δυναμικότητας να πλησιάζουν ήδη την ηλικία συνταξιοδότησης, θέτοντας μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Nέοι κανόνες

Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση, η Κίνα θα καταρτίσει νέα βιομηχανικά πρότυπα και κανόνες που θα περιγράφουν τους κατάλληλους τρόπους παροπλισμού, αποσυναρμολόγησης και ανακύκλωσης αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων, δήλωσε την Τετάρτη η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Η κρατική υπηρεσία σχεδιασμού είπε ότι η Κίνα θα έχει ένα «βασικά ώριμο» σύστημα ανακύκλωσης πλήρους διαδικασίας για ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα φωτοβολταϊκά (PV) πάνελ έχουν διάρκεια ζωής περίπου 25 χρόνια και πολλά από τα έργα της Κίνας παρουσιάζουν ήδη σημαντικά σημάδια φθοράς, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα Science and Technology Daily της Κίνας τον Ιούνιο.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι η Κίνα θα χρειαστεί να ανακυκλώσει 1,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φωτοβολταϊκών μονάδων έως το 2030, αυξάνοντας σε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους το 2050.

Το πρόβλημα των αποβλήτων από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει γίνει μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία. Τα συνολικά απόβλητα μόνο από ηλιακά έργα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 212 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με ένα σενάριο που εκπόνησε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης