Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ολλανδία: Επιβάλουν εισφορά προμηθευτή για την αύξηση του κόστους ηλιακής ενέργειας σε στέγες

Ολλανδία: Επιβάλουν εισφορά προμηθευτή για την αύξηση του κόστους ηλιακής ενέργειας σε στέγες
Τι αλλάζει στη διαχείριση των ανεπιθύμητων όγκων ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το Montel

Οι Ολλανδοί καταναλωτές ενέργειας που παράγουν ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος για τυχόν πλεονάζουσα παραγωγή, καθώς οι προμηθευτές ενέργειας αρχίζουν να χρεώνουν πρόσθετες χρεώσεις για τη διαχείριση των ανεπιθύμητων όγκων ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω αρνητικών τιμών της αγοράς σύμφωνα με το Montel.

Η κίνηση δεν αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές χονδρικής, καθώς τα περισσότερα ηλιακά πάνελ θα συνεχίσουν να παράγουν ως συνήθως, λένε οι ειδικοί, αλλά ένας μικρός αριθμός καταναλωτών με ευέλικτα συμβόλαια μπορεί να είναι πιο προσεκτικός σχετικά με το πότε θα λειτουργήσει η ηλιακή τους εγκατάσταση.

Από αυτήν την εβδομάδα, οι νέοι πελάτες του ολλανδικού προμηθευτή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Vandebron θα αντιμετωπίσουν πρόσθετη εισφορά έως και 46 ευρώ το μήνα για ηλιακή παραγωγή άνω των 5.000 kWh. Άλλοι πελάτες θα δουν τη νέα χρέωση να τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου ή μόλις λήξει το σταθερό συμβόλαιό τους.

«Η σημερινή κατάσταση απαιτεί μια νέα, αναλογική κατανομή του κόστους, ώστε όσοι παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια να συνεισφέρουν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας πληρώνει μια δίκαιη τιμή για τους όγκους κατανάλωσης και τροφοδοσίας και μπορούμε να διατηρήσουμε την κατάσταση βιώσιμη μακροπρόθεσμα», δήλωσε η CFO της Vandebron, Kim Verdouw-Essebaggers.

Ανισότητα

Οι προμηθευτές ενέργειας ενσωματώνουν επί του παρόντος πρόσθετο κόστος για την πώληση της πλεονάζουσας οικιακής ηλιακής παραγωγής στη χονδρική αγορά και για τη διαχείριση της συμφόρησης που προκαλείται από αυτούς τους όγκους στα αντίστοιχα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Vandebron λέει ότι η απόφασή της να χρεώσει στους παραγωγούς μια εισφορά προέρχεται από την επιθυμία της να προστατεύσει καλύτερα αυτούς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες από το αυξανόμενο κόστος.

Η Ολλανδική Αρχή για τους Καταναλωτές και τις Αγορές, η οποία ρυθμίζει επίσης τον ενεργειακό τομέα, είπε ότι η επιβολή ενός τέτοιου τέλους δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα.

Τους τελευταίους μήνες, οι ολλανδικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη μέρα έχουν κινηθεί συχνά σε αρνητικό έδαφος λόγω της υπερβολικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας που δεν μπορεί να περιοριστεί.

«Οποιοδήποτε ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται στην αγορά της επόμενης ημέρας εκτίθεται σε αυτές τις εξαιρετικά ασταθείς και εξαιρετικά αρνητικές τιμές. Επομένως, αυτή η απόφαση θα είναι αποτέλεσμα αυτών των υπερβολικά αρνητικών τιμών που έχουμε δει», δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης EnAppSys.

Άλλοι προμηθευτές ενέργειας εκτίθενται στις ίδιες συνθήκες και εξετάζουν εάν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Είμαστε επίσης εξοικειωμένοι με το πρόβλημα [και] εξετάζουμε τις επιλογές μας για να το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα νοικοκυριά ενθαρρύνονται να κάνουν την ενεργειακή τους κατανάλωση πιο βιώσιμη, αλλά και ότι το κόστος επιμερίζεται δίκαια», δήλωσε μια εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας παροχής ενέργειας Eneco.

«Αναγνωρίζουμε τα ζητήματα που περιγράφει η Vandebron», δήλωσε εκπρόσωπος της Vattenfall, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο προμηθευτής δεν σχεδίαζε να επιβάλει εισφορά. «Επιβαρύνουμε εν μέρει το κόστος αυτών των [όγκων] τροφοδοσίας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανισορροπίας, και εν μέρει τα ενσωματώνουμε στα τιμολόγια».

Σταδιακή κατάργηση της πολιτικής

Από φέτος, το ολλανδικό ποσοστό καθαρής μέτρησης - το ποσό της παραγωγής που μπορούν να αντισταθμίσουν οι καταναλωτές με την ετήσια κατανάλωσή τους - επρόκειτο να μειωθεί ετησίως κατά 9%, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της σταδιακής κατάργησης έως το 2025.

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση νωρίτερα έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής και είναι απίθανο να αποδώσουν καρπούς σύντομα καθώς η Ολλανδία αντιμετωπίζει νέες εκλογές τον Νοέμβριο μετά την κατάρρευση της σημερινής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα.

«Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η αγορά που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ενώ η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Martien Visser, καθηγητής ενεργειακής μετάβασης στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Hanze στο Groningen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης