Τελευταία Νέα

Microsoft, Aramco στηρίζουν την κατασκευή της Superhot, της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μπαταριών στον κόσμο

Microsoft, Aramco στηρίζουν την κατασκευή της Superhot, της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μπαταριών στον κόσμο
Πρόκειται για μια διαφρρετική τεχνολογία αποθήκευσης πράσινης ενέργειας με σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων
Η αμερικανική startup πίσω από το σύστημα Rondo Energy, σχεδιάζει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής μπαταριών στον κόσμο όπως μεταφέρει το Recharge.
Επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, έχουν ρίξει το βάρος τους σε μια start-up από την Καλιφόρνια που θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές της αποθηκεύοντας την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας σε υπερθερμαινόμενα τούβλα.

Η Rondo Energy με έδρα την Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 60 εκατομμύρια δολάρια σε μια νέα χρηματοδότηση που σχεδιάζεται για να επιταχύνει την κυκλοφορία των μπαταριών Rondo Heat σε όλο τον κόσμο.

Η Rondo έχει προσελκύσει επενδυτές με μεγάλο εκτόπισμα, όπως το Climate Innovation Fund της Microsoft, την Aramco Ventures και τον αγγλο-αυστραλιανό πολυεθνικό όμιλο εξόρυξης Rio Tinto – με τις δύο τελευταίες εταιρίες να έχουν ενταχθεί στο συμβουλευτικό όργανο, ενώ απολαμβάνει και την στήριξη του Αμερικανού επενδυτή επιχειρηματικού κεφαλαίου John Doerr.

Πως λειτουργεί το σύστημα μπαταριών Rondo 

Το σύστημα της Rondo χρησιμοποιεί ηλεκτρικά στοιχεία θέρμανσης, όπως αυτά σε τοστιέρα ή φούρνο, για να θερμάνει χιλιάδες τόνους τούβλων σε θερμοκρασίες 1.500°C, γιατί όπως υποστηρίζει τα τούβλα διατηρούν τη θερμότητα με λιγότερο από 1% απώλεια ενέργειας καθημερινά.

Όταν απαιτείται θερμότητα, ο αέρας ρέει προς τα πάνω μέσω της στοίβας από τούβλα και υπερθερμαίνεται σε πάνω από 1.000°C, πριν παραδοθεί στο τελικό σημείο ως υπέρθερμος αέρας ή ατμός.

Η Rondo λέει ότι το σύστημά της έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή να τροφοδοτεί νέες κατασκευές και προσφέρει μια γρήγορη, χαμηλού κόστους διαδρομή για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και το μειωμένο κόστος λειτουργίας.

Τα τούβλα μπορούν να «φορτίσουν» και να προσφέρουν θερμότητα ταυτόχρονα.
Άλλα ισχυριζόμενα οφέλη περιλαμβάνουν την άφθονη φύση των βασικών υλικών και την ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη ή εύφλεκτα υλικά.

Οι μπαταρίες διαθέτουν διάρκεια ζωής 50 ετών.

Η Rondo σχεδιάζει να στοχεύσει τις θερμικές της μπαταρίες σε βιομηχανικές διεργασίες, από την παραγωγή χάλυβα έως τις παιδικές τροφές, γιατί υποστρηίζει ότι τροφοδοτούνται από θερμότητα υψηλής θερμοκρασίας που καταναλώνει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ενέργειας και εκπέμπει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ρύπανσης άνθρακα.

Υποστηρίζει επίχης, ότι η τεχνολογία της μπορεί να μετατρέψει την ενέργεια από φθηνότερες αλλά διακοπτόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη «συνεχή, καθαρή θερμότητα υψηλής θερμοκρασίας που απαιτεί η βιομηχανία και ανοίγει την πόρτα στη βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα με ένα κλάσμα του κόστους άλλων τεχνολογιών».

Νωρίτερα φέτος, η Rondo συνεργάστηκε με την Siam Cement Group για να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα για το σύστημά της σε μια εγκατάσταση που ανήκει στον ταϊλανδικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων σε 90 GWh ετησίως.

Όπως τόνισε, η εγκατάσταση που ετοιμάζει, θα είναι η «μεγαλύτερη από οποιαδήποτε τρέχουσα εγκατάσταση κατασκευής μπαταριών παγκοσμίως».
Η μαζική παραγωγή είναι ήδη σε εξέλιξη με δυναμικότητα 2,4 GWh ετησίως online.

Άλλοι τύποι θερμικών μπαταριών υπό ανάπτυξη περιλαμβάνουν έναν που πρωτοστάτησε από μια Νορβηγική start-up που αντλεί θερμότητα σε υλικό που μοιάζει με σκυρόδεμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης