Rystad : Επενδύσεις 76 δισ. δολ. στην πράσινη ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ασία

Rystad : Επενδύσεις 76 δισ. δολ. στην πράσινη ενέργεια στην Νοτιοανατολική Ασία
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών της Νοτιοανατολικής Ασίας προσαρμόζουν στρατηγικές για να υποστηρίξουν τις ανάγκες επέκτασης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και υποδομών

Οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου της Νοτιοανατολικής Ασίας (NOC) και οι παραδοσιακοί ανάντη παίκτες εστιάζουν σταδιακά σε πιο καθαρές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές πρωτοβουλίες.

Η ανάλυση της Rystad Energy αποκαλύπτει μια σταθερή δέσμευση σε αυτές τις πρωτοβουλίες τα επόμενα χρόνια, με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023 έως το 2025. Η ανοδική τάση πρόκειται να συνεχιστεί, με προβλεπόμενη συνολική δαπάνη 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2027. Οι δαπάνες αυτές θα οδηγηθούν από επενδύσεις σε αιολικά, ηλιακά και γεωθερμικά έργα.

Οι περιφερειακές NOCs όπως η Pertamina της Ινδονησίας επεκτείνουν τη συμμετοχή τους στη γεωθερμία, ενώ η Petronas της Μαλαισίας στοχεύει να δημιουργήσει μια αξιοσημείωτη παρουσία στην αγορά δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS).

Η NOC της Μαλαισίας ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκλειστικής εγκατάστασης στον κόσμο έως το 2025, επιδιώκοντας ενεργά συνεργασίες με διεθνείς οντότητες για να ξεκλειδώσει το δυναμικό του περιφερειακού έργου.

Όταν είναι πλήρως λειτουργική, η πρωτοβουλία θα έχει την ικανότητα να δεσμεύει 3,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να αποθηκεύει με ασφάλεια το CO2 που συλλέγονται στις δεξαμενές της περιοχής Sarawak κατά τη διάρκεια της 25ετούς λειτουργικής ζωής της. Ενώ το συνολικό κόστος του έργου παραμένει άγνωστο, οι εκτιμήσεις της Rystad Energy δείχνουν ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 260 εκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Ομοίως, η Gentari, θυγατρική της Petronas, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακές δυνατότητες, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το σημαντικό δυναμικό της χώρας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα 

Η Νοτιοανατολική Ασία έχει ιστορικά δει βραδύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας. Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθίσταται κρίσιμη για τη διασφάλιση της βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της περιοχής.

Η Ασία κάνει επί του παρόντος σημαντικά βήματα προτεραιοτήτων στη στροφή προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας, με την υποστήριξη της ανανεωμένης εστίασης των NOCs. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση θα είναι καίριας σημασίας για την προώθηση της μετάβασης της Νοτιοανατολικής Ασίας προς τη βιώσιμη ενέργεια



σια.png


Η Pertamina Geothermal Energy (PGE), θυγατρική της ινδονησιακής NOC, παίρνει το προβάδισμα μεταξύ των ανταγωνιστών σε δαπάνες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η αφοσίωση της PGE στην επέκταση των γεωθερμικών έργων αποδεικνύεται από τις επενδύσεις της ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2023 και 2026, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη της γεωθερμικής ικανότητας της Ινδονησίας. Ομοίως, η Petronas συνεργάζεται με διεθνείς παρόχους, την Eni και την Euglena, για να εξερευνήσει λύσεις απανθρακοποίησης παράλληλα με τη συνεχή εστίασή της στο έργο Kasawari CCUS.

Όσον αφορά τις διεθνείς επενδύσεις, παγκόσμιες μεγάλες εταιρείες όπως η Shell και η ExxonMobil επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις προοπτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά οι άμεσες επενδύσεις τους επικεντρώθηκαν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Μεταξύ 2023 και 2026, η Petronas θα δαπανήσει 450 εκατομμύρια δολάρια σε έργα CCUS και 330 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υδρογόνου.

Η βιετναμέζικη NOC PetroVietnam συνεργάζεται με τη δανική εταιρεία Orsted και την T&T Group για την έναρξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών έργων της χώρας. Αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει τη δέσμευσή τους για ποικίλα χαρτοφυλάκια και περιφερειακή ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το έργο στοχεύει να παράγει περίπου 13.665.600 μεγαβατώρες (MWh) ετησίως, χρησιμοποιώντας τουρμπίνες 20 μεγαβάτ (MW) ύψους 150 έως 200 μέτρων. Η εκτιμώμενη επένδυση στο έργο είναι μεταξύ 11,9 και 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποδεικνύοντας την ισχυρή αφοσίωσή τους στη βιώσιμη πρόοδο.



ασια_2.png


Στρατηγική

Οι πάροχοι υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου υιοθετούν μια διπλή στρατηγική, κεφαλαιοποιώντας την άμεση ζήτηση για τις υπηρεσίες τους στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν στρατηγική για επέκταση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Καθώς οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Νοτιοανατολικής Ασίας επεκτείνουν τα κίνητρα, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρακινούνται όλο και περισσότερο να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτή η υποστήριξη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της περιφερειακής αλυσίδας εφοδιασμού και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ανάγκης για υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εν μέσω της φιλοδοξίας της Νοτιοανατολικής Ασίας να αυξήσει το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τουλάχιστον 30% έως το 2040, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών εντείνονται για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση. Οι τοπικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιορισμούς όσον αφορά την επέκτασή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως όσον αφορά το κεφάλαιο κίνησης και την τεχνογνωσία.

Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή υποστήριξης σε τοπικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών για την ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων τους σε τομείς χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης