Reuters: BlackRock, GS, VW χορηγούν 1,2 δις δολάρια στην Northvolt για επέκταση παραγωγής μπαταριών

Reuters: BlackRock, GS, VW χορηγούν 1,2 δις δολάρια στην Northvolt για επέκταση παραγωγής μπαταριών
Η σουηδική εταιρεία παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου Northvolt συγκέντρωσε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock και αρκετών καναδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, καθώς ετοιμάζεται να χτίσει νέα εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικών της.

Η νέα χρηματοδότηση, μέσω ενός μετατρέψιμου χαρτονομίσματος, έρχεται καθώς η ζήτηση των επενδυτών για εταιρείες που πρόκειται να επωφεληθούν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα επιταχύνεται, υποβοηθούμενη από πρωτοβουλίες πολιτικής και στις δύο περιοχές για την επιτάχυνση της μετάβασης.

«Είναι ένας κλάδος υψηλής έντασης κεφαλαίου… η εύρεση του σωστού μείγματος είναι πάντα δύσκολη σε αυτό το νέο είδος μεταβατικών έργων», δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής Alexander Hartman σε συνέντευξή του.

Οι χορηγοί - επενδυτές

Στην κορυφή του γύρου μαζί με την BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ήταν το Canada Pension Plan, το Ontario Municipal Employees Retirement System και, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Investment Management Corporation του Οντάριο, επενδυτής συντάξεων.

«Ο τομέας κατασκευής μπαταριών έχει ελκυστικό δυναμικό ανάπτυξης λόγω της επιταχυνόμενης υιοθέτησης της αποθήκευσης μπαταριών και των ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο David Giordano, παγκόσμιος επικεφαλής κλιματικής υποδομής της BlackRock.

«Ως κορυφαίος επενδυτής στην ενεργειακή μετάβαση, ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τη συνεχή ανάπτυξή τους».
Άλλοι επενδυτές που συμμετείχαν ήταν οι Goldman Sachs, Volkswagen, Baillie Gifford, Swedbank Robur, Singapore's GIC και Chow Tai Fook Enterprises με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Ορισμένα κεφάλαια για επένδυση ταξινομήθηκαν ως «σκούρο πράσινο» σύμφωνα με το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σφραγίδα περιβαλλοντικής έγκρισης που αποτελεί καλό οιωνό για μελλοντικό ενδιαφέρον για την εταιρεία, η οποία τελικά ελπίζει να εισαχθεί, είπε ο Χάρτμαν.

Τα νέα κεφάλαια θα βοηθήσουν την εταιρεία να επεκτείνει το εργοστασιακό της αποτύπωμα, είπε ο Χάρτμαν. Η εταιρεία διαθέτει επί του παρόντος πολλά εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη με την τελευταία επένδυση 600 εκατομμυρίων ευρώ (654 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή εργοστασίου στη Γερμανία, που ανακοινώθηκε τον Μάιο.

Επέκταση εργοστασίων

Ενώ η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία είναι κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Καναδά που θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Με τον τελευταίο γύρο, η Northvolt έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος και ίδια κεφάλαια από το 2017 στην προσπάθειά της να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Έχει εξασφαλίσει παραγγελίες άνω των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες όπως οι BMW, Fluence, Scania, Volvo Cars και Volkswagen.
Ξεχωριστά, η Northvolt έχει συναρμολογήσει τα πρώτα προϊόντα του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στην Πολωνία και αναμένει να ξεκινήσει τις παραδόσεις των πελατών στα τέλη του έτους.

«Έχουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο... θέλουμε πάντα να διασφαλίσουμε ότι έχουμε πρόσβαση στις αγορές», είπε ο Χάρτμαν.
Αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εταιρεία ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Το Reuters ανέφερε προηγουμένως, επικαλούμενο πηγές, ότι η Northvolt ετοιμαζόταν για μια αρχική δημόσια προσφορά που θα μπορούσε να αποτιμήσει την εταιρεία σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης