Ενέργεια

Ofgem: Ρίχνει 7% το πλαφόν τιμών στους λογαριασμούς και οι Βρετανοί παίρνουν ανάσα

Ofgem: Ρίχνει 7% το πλαφόν τιμών στους λογαριασμούς και οι Βρετανοί παίρνουν ανάσα
Η πτώση θα εξοικονομήσει τα νοικοκυριά κατά μέσο όρο 151 λίβρες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, είπε η Ofgem, σύμφωνα με το Reuters

Εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά θα έχουν φθηνότερους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο, αφού η βρετανική ρυθμιστική αρχή των ενεργειακών αγορών Ofgem μείωσε ξανά το ανώτατο όριο τιμών για να αντανακλά περαιτέρω πτώση στις τιμές χονδρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ofgem μείωσε την Παρασκευή 25/7 το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών κατά περίπου 7% από την 1η Οκτωβρίου σε 1.923 λίρες (2.418,56 $) ετησίως για ένα τυπικό νοικοκυριό με διπλά καύσιμα.

4 χρόνια ζημιών

Η πτώση θα εξοικονομήσει τα νοικοκυριά κατά μέσο όρο 151 λίβρες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, είπε η Ofgem, αντιπροσωπεύοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ αντανακλά περαιτέρω μειώσεις στις τιμές χονδρικής της ενέργειας καθώς η αγορά σταθεροποιείται και οι προμηθευτές επιστρέφουν σε υγιέστερη οικονομική θέση μετά από τέσσερα χρόνια ζημιών, πρόσθεσε.

Οι τιμές χονδρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ στη Βρετανία και την Ευρώπη πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Αν και οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά περίπου 85% και 80% αντίστοιχα από τα υψηλά ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, εξακολουθεί να υπάρχει αστάθεια στις τιμές και το ανώτατο όριο τιμών παραμένει πολύ πάνω από το μέσο όρο πριν από την ενεργειακή κρίση.

Η θέση της Ofgem

"Είναι ευπρόσδεκτα νέα ότι το ανώτατο όριο τιμών συνεχίζει να πέφτει.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι παλεύουν με τις ευρύτερες προκλήσεις κόστους ζωής και δεν μπορώ να προσφέρω καμία βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα χαλαρώσουν αυτόν τον χειμώνα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Jonathan Brearley.

Περίπου 29 εκατομμύρια πελάτες έχουν κανονικά τιμολόγια που προστατεύονται από το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο εισήχθη το 2019 για την προστασία των καταναλωτών.
"Καθώς οδεύουμε προς τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες, η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από τις προοπτικές και πολλοί θα ελπίζουν για έναν ήπιο χειμώνα.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά τον Ιανουάριο και θα παραμείνουν σε αυτά τα υψηλότερα επίπεδα για το άμεσο μέλλον", δήλωσε ο Simon Virley, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ενέργειας και φυσικών πόρων στην KPMG.\

Η ελάφρυνση των Βρετανών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό για να μειώσει περαιτέρω το κόστος ζωής των νοικοκυριών.
Ο πληθωρισμός άργησε να πέσει από τότε που έφτασε στο υψηλό 41 ετών του 11,1% πέρυσι και στο 6,8% τον Ιούλιο ήταν το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία.

Η Ofgem ορίζει το ανώτατο όριο χρησιμοποιώντας μια φόρμουλα που περιλαμβάνει το κόστος δικτύου των προμηθευτών και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές εισφορές, με τις τιμές χονδρικής ενέργειας τον μεγαλύτερο παράγοντα, και εξετάζει το ανώτατο όριο κάθε τρίμηνο για να αντικατοπτρίζει τις κινήσεις στη χονδρική αγορά.

Ανέφερε ότι ενώ το ανώτατο όριο βοήθησε στην προστασία των νοικοκυριών από την πλήρη έκταση των αυξήσεων στις τιμές χονδρικής τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ένα «ασθενές εργαλείο» και είναι σημαντικό να εξεταστούν εναλλακτικοί μηχανισμοί για να αξιολογηθεί εάν θα λειτουργούσαν καλύτερα σε το τρέχον ασταθές περιβάλλον τιμών.

Τελικά, ωστόσο, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το εάν χρειάζεται μεταρρύθμιση του ανώτατου ορίου τιμών εξαρτάται από την κυβέρνηση, είπαν στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι της Ofgem, η οποία έχει εισάγει μέτρα για τη μείωση του κόστους για τους πελάτες στους μετρητές προπληρωμής και ελπίζει να έχει θεσπιστεί κώδικας συμπεριφοράς μέχρι τον χειμώνα για τη συμπεριφορά των προμηθευτών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης