Ενέργεια

Montel: Η Γερμανία καταργεί 280MW κλείνοντας μικρά εργοστάσια λιθάνθρακα ως το 2026

Montel: Η Γερμανία καταργεί 280MW κλείνοντας μικρά εργοστάσια λιθάνθρακα ως το 2026
Η υπόλοιπη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί από την BNA, καταργώντας πρώτα τα παλαιότερα εργοστάσια, τα οποία δεν θα αποζημιώνονται πλέον οικονομικά για το κλείσιμο
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου BNA ενέκρινε το κλείσιμο πολλών μικρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση σκληρού άνθρακα συνολικής ισχύος 280 MW έως τις 2 Μαρτίου 2026 στον τελικό διαγωνισμό εξόδου από τον άνθρακα της χώρας, ανέφερε την Παρασκευή 25/8, στην Montel.
Ο διαγωνισμός, που διεξήχθη την 1η Ιουνίου, ζητούσε προσφορές για συνολική ισχύ 542 MW, αλλά δεν εγγράφηκε όπως και στον προηγούμενο γύρο τον Οκτώβριο του 2022.

Οι υπερθεματιστές θα λάβουν αποζημίωση μεταξύ 45.000 ευρώ/MW και 85.200 ευρώ/MW για την προσφερόμενη ισχύ.
Η μέγιστη τιμή για τον γύρο ορίστηκε στα 89.000 ευρώ/MW.

Οι γερμανικοί TSOs και BNA μπορούν ακόμα να τοποθετήσουν τις μονάδες σε εφεδρεία για να τις διατηρήσουν έτοιμες να σταθεροποιήσουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και μετά το κλείσιμο.

Το πρόγραμμα εξόδου από τον άνθρακα της χώρας – το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με τον πρώτο διαγωνισμό που προσέφερε μέγιστη αποζημίωση 165.000 ευρώ/MW – περιελάμβανε επτά διαγωνισμούς συνολικά, προσφέροντας στους χειριστές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής οικονομική αποζημίωση για μια οικειοθελή έξοδο από την αγορά.

Η BNA προκήρυξε προσφορά συνολικής ισχύος 10,9 GW κατά τη διάρκεια των επτά γύρων και απένειμε αποζημίωση για 41 μονάδες συνολικής ισχύος 10,7 GW.

Αναγκαστικά κλεισίματα, όχι αποζημιώσεις

Η υπόλοιπη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί από την BNA, καταργώντας πρώτα τα παλαιότερα εργοστάσια, δήλωσε ο επικεφαλής της BNA Klaus Mueller.
Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές εργοστασίων δεν θα αποζημιώνονται πλέον οικονομικά για το κλείσιμο, πρόσθεσε.

Επειδή ο πιο πρόσφατος διαγωνισμός δεν είχε εγγραφεί, η εταιρεία κοινής ωφέλειας ENBW θα αναγκαστεί να κλείσει τη μονάδα της Heilbronn 7 (778 MW), καθώς είναι η επόμενη στη σειρά ως η παλαιότερη μονάδα.

Ως εκ τούτου, το εργοστάσιο επρόκειτο να κλείσει σε 2,5 χρόνια, πρόσθεσε η BNA.
Το εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 1985, είναι εκτός σύνδεσης για επισκευές από τον Ιανουάριο, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024.

Η ανακοίνωση της BNA δεν ήταν «έκπληξη» για την ENBW, καθώς γνώριζε ήδη τις νομικές δομές που περιβάλλουν τη σταδιακή κατάργηση, είπε ο εκπρόσωπος Hans-Joerg Groscurth στον Montel. Ωστόσο, η εταιρεία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επισκευές στη μονάδα, πρόσθεσε.

Η εγκατεστημένη ισχύς λιγνίτη και λιθάνθρακα ανήλθε σε 37,5 GW τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της BNA.

Έως την 1η Απριλίου 2030, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έχει στόχο να συρρικνωθεί στα 8 GW και ο λιγνίτης στα 9 GW.
Ο γερμανικός νόμος στοχεύει το 2038 ως ημερομηνία εξόδου από την παραγωγή άνθρακα, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι θα προτιμούσε να αποχωρήσει έως το 2030, αν είναι δυνατόν.

Ωστόσο, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν εκφράσει ανησυχίες στον πράσινο εταίρο τους σχετικά με την απομάκρυνση του άνθρακα εν μέσω της αστάθειας που προκαλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες ελλείψεις φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης