Ενέργεια

Bloomberg: Η Γαλλία επιστρατεύει τον άνθρακα για τον «ενεργειακό εφοδιασμό του χειμώνα»

Bloomberg: Η Γαλλία επιστρατεύει τον άνθρακα για τον «ενεργειακό εφοδιασμό του χειμώνα»
Η Γαλλία υπήρξε ένας από τους πιο αξιόπιστους παραγωγούς ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια χάρη στον πυρηνικό στόλο της

Η Γαλλία έχει επεκτείνει μια διάταξη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο άνθρακα στις δραστηριότητές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή η εξέλιξη προκύπτει από την προειδοποίηση της EDF περί πιθανής μέτριας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως αναμεταδίδεται, παρά το όριο χρήσης άνθρακα, η γαλλική κυβέρνηση έκανε αυστηρότερες τις απαιτήσεις για τη λειτουργία των δύο εναπομεινάντων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με καύση άνθρακα.

Σύμφωνα με αυτά, οι υψηλές εκπομπές στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για έως και 1.800 ώρες το χειμώνα του 2023/24.

Επιτακτική η λήψη μέτρων

«Η ένταση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερη από ό,τι την ίδια περίοδο του περασμένου έτους», δήλωσε το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, αναφερόμενο στην καλύτερη παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια και στη χαμηλότερη ζήτηση.

«Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των Γάλλων σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην έχει τελειώσει μέχρι τον χειμώνα ή ο ίδιος ο χειμώνας να είναι πιο κρύος από τον περσινό.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία υπήρξε ένας από τους πιο αξιόπιστους παραγωγούς ενέργειας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια χάρη στον πυρηνικό στόλο της, αντιμετωπίζει επί του παρόντος προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μετά από χρόνια υποβαθμισμένης συντήρησης.

Αυτό οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος. Η EDF, όπως σημειώθηκε, εξακολουθεί να εργάζεται για την επίλυση όλων των προβλημάτων, ενώ αντιμετωπίζει την πρόκληση της θερινής ζέστης που διακυβεύει το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης