Orsted: Kίνδυνος απομείωσης 2,3 δισ. δολ. στις ΗΠΑ λόγω προβλημάτων στο εφοδιασμό

Orsted: Kίνδυνος απομείωσης 2,3 δισ. δολ. στις ΗΠΑ λόγω προβλημάτων στο εφοδιασμό

Η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενδέχεται να δει απομειώσεις στις ΗΠΑ ύψους 16 δισεκατομμυρίων κορωνών Δανίας (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, υψηλών επιτοκίων και έλλειψη νέων εκπτώσεων φόρου.

Η τιμή της μετοχής της Orsted υποχώρησε κατά 20% στο χαμηλότερο επίπεδό της σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια και έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70% από το υψηλό του 2021.

«Η κατάσταση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια των ΗΠΑ είναι σοβαρή», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

Τα έργα της εταιρείας Ocean Wind 1, Sunrise Wind και Revolution Wind επηρεάζονται αρνητικά από αρκετές καθυστερήσεις προμηθευτών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν απομειώσεις έως και 5 δισεκατομμυρίων κορωνών, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Φορολογικές πιστώσεις

Η Orsted είπε ότι οι συζητήσεις της εταιρείας με "ανώτερους ομοσπονδιακούς φορείς" για τη λήψη περισσότερων φορολογικών πιστώσεων στις ΗΠΑ για τα υπεράκτια αιολικά της έργα δεν είχαν προχωρήσει όπως αναμενόταν, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομείωση άλλων 6 δισεκατομμυρίων κορωνών.

Επιπλέον, η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασε τόσο τα υπεράκτια όσο και ορισμένα χερσαία αιολικά έργα και θα προκαλέσει απομειώσεις περίπου 5 δισεκατομμυρίων κορωνών, ανέφερε η Orsted.

«Η σημερινή ανακοίνωση επισημαίνει κινδύνους στο χαρτοφυλάκιο των ΗΠΑ και δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα στη μετοχή», ανέφεραν οι αναλυτές της Bernstein σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η Orsted αγόρασε το εναπομένον μερίδιό της στο Ocean Wind 1, το έργο αιολικής ενέργειας 1,1 γιγαβάτ στα ανοικτά των ακτών του Νιου Τζέρσεϋ, από τον Όμιλο Public Service Enterprise νωρίτερα φέτος.

Η εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν αναμένει ότι ο αναμενόμενος αντίκτυπος θα αλλάξει την καθοδήγηση που είχε ανακοινώσει προηγουμένως για το EBITDA του έτους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέσει εθνικό στόχο να αναπτύξει 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης