Ενέργεια

Έρχεται η ώρα για ΔΕΗ - ENEL Ρουμανίας, το υπόδειγμα Μυτιληναίου και η επιστροφή των διυλιστηρίων

Έρχεται η ώρα για ΔΕΗ - ENEL Ρουμανίας, το υπόδειγμα Μυτιληναίου και η επιστροφή των διυλιστηρίων
Oι ενεργειακές μετοχές στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος
Πλησιάζει η ώρα για τις ανακοινώσεις της πολύ σημαντικής συμφωνίας για την ΔΕΗ που αφορά την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας και για την οποία οι επενδυτές αναμένουν να δουν ποιά θα είναι η προοπτική του deal, καθώς όπως ανέφερε και η JP Morgan ξεκινώντας την κάλυψη της, δεν υπάρχει ακόμα ορατότητα για το εν λόγω deal.
Το deal αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την κατεύθυνση, που θα δώσει η δίοκηση, καθώς θα πρέπει να καταλάβουν οι επενδυτές, πως θα ενισχυθεί, εκτός από τα μεγέθη της ΔΕΗ η κερδοφορία της. Η Ρουμανία πάντως αν και είναι μια αγορά πολύ λιγότερο ώριμη από την ελληνική από ενεργειακής πλευράς και κατά καιρούς έχουν ανακύψει θέματα με τις εποπτικές αρχές της, έχει γίνει η αγαπημένη των ελληνικών ομίλων μετά και την πρόσφατη κίνηση που έκανε η Helleniq Energy στις AΠΕ.

Από αυτής της πλευράς μπορεί να δώσει σημαντικές ευκαιρίες, ενώ για την ΔΕΗ σίγουρα μετρά στην παρούσα φάση ότι είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος που αυξάνει την θέση του σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, αλλά διαθέτει διευρυμένη παρουσία σε όλους τους κλάδους. Και αυτό γιατί τώρα τα επενδυτικά κριτήρια έχουν αυστηροποιηθεί για τις Ανανεώσιμες Πηγές, με δεδομένο ότι οι απώλειες που υπήρξαν διεθνώς από τις αρνητικές τιμές και την υπερπροσφορά αλλά και τα υψηλα επιτόκια έχουν αλλάξει τις αποτιμήσεις τους. Για τον λόγο αυτό η ΔΕΗ θα κριθεί από το πρόγραμμα της να γυρίσει την ENEL Ρουμανίας σε κερδοφορία έχοντας όμως συνολική παρουσία στον κλάδο της προμήθειας, στην λιανική κλπ. Αυτό θα είναι και το βασικό κριτήριο για την άνοδο της κεφαλαιοποίησης, που υπό προϋποθέσεις η JP Morgan την τοποθετεί στα 13,5 ευρώ ανά μετοχή.

Πάντως είναι προφανές ότι στο τελευταίο διάστημα έχουμε αλλαγές στο μετοχικό σχήμα της ΔΕΗ καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και εδώ έχουμε έξοδο της Hellikon, ενώ τοποθετούνται σε όσο το δυνατόν πιο εκλυστικά επίπεδα μπορούν fundς της JP Morgan. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουλίου η τιμή της μετοχής υπερέβη τα 11 ευρώ, που με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της JP Morgan προφανώς δεν θα ήταν και τα ελκυστικότερα επίπεδα για να τοποθετηθούν επενδυτές. Η παρουσία όμως του κορυφαίου αμερικανικού οίκου έχει αλλάξει τις προοπτικές για την κεφαλαιοποίηση, που φαίνεται ότι μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις της δίοκησης να ενισχυθεί σημαντικά.

Μytilineos: Το μοντέλο - υπόδειγμα

Η νέα έκθεση της Citi ανέδειξε και πάλι το μοντέλο ανάπτυξης της Mytilineos σαν το υπόδειγμα της αγοράς ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 45 ευρώ ανά μετοχή.
Τι πρέπει να απομωνώσει κανείς από την τελευταία ανάλυση της CITI:
Ότι η κερδοφορία του ομίλου αντλεί την αύξησή της από τον κλάδο των ΑΠΕ, άρα μεγαλώνει και ο πολλαπλασιαστής αποτίμησης σε σχέση με τα κέρδη.
Και αυτό γιατί μέχρι το 2028 τα 500 εκατ του EBITDA θα προέρχονται από τις ΑΠΕ και θα έχουν αυξηθεί 8 φορές σε σχέση με τα μέσα επίπεδα της διετίας 2019 -21.

Το ποσοστό της κερδοφορίας από ΑΠΕ θα είναι της τάξης του 41% με προοπτική να ανέβει στο 50% μετά το 2030.
Παρά την διαδικασία ανάπτυξης η εταιρία θα κρατήσει μια σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA κάτω από το 1 μετά το 2025.
Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού του μετασχηματισμού δίνει πρόσθετα 11 ευρώ στο μοντέλο της καθαρής προύσας αξίας (DCF) καθώς η οργανική κερδοφορία στο συνολό της προέρχεται από τις ΑΠΕ.
Η διαφορά είναι, ότι όταν μιλάμε για ΑΠΕ για την Μυτιληναίος εννοούμε ένα σύνολο δραστηριοτήτων που συμβάλλουν σε μια κεφαλαιοποίηση με P/E 8 και όχι αποκλειστικά την παραδοσιακή δρατηριότητα ηλεκτροπαραγωγής που ζητά να δικαιολογήσει P/E 20 με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η επιστροφή των διυλιστηρίων

Η εικόνα που δόθηκε από τα teleconference τόσο της Motor Oil όσο και της HELLENiQ ENERGY είναι ότι τα περιθώρια διύλισης αποκαθίστανται στο γ΄τρίμηνο του έτους και οι κερδοφορίες θα δικαιολογούν χαμηλά ελκυστικά μονοψήφια P/E και προφανώς καλά μερίσματα και για το 2023. Αν σε αυτά προσθέσουμε την ανάπτυξη στις ΑΠΕ τότε διαπιστώνουμε και εδώ ότι υπάρχουν διαφοροποιημένα μοντέλα, τα οποία η αγορά θα αρχίσει να αποτιμά και να τους δίνει πρόσθετη αξία.

Για τον λόγο αυτό η εκτίμηση είναι ότι τόσο η Motor Oil όσο και η HE μπορούν να ανεβάσουν κεφαλαιοποίησση προς τα 3 δισ ευρώ με δεδομένο ότι έχουν σημαντικα επενδυτικά προγράμματα σε Ανανεώσιμες, Υδρογόνο, Διαχείριση Απορριμάτων κλπ. Ήδη η Pantelakis Sec έδωσε στην HE τιμή - στόχο τα 9,5 ευρώ δηλαδή κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3 δισ ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης