Το Κουίνσλαντ θα φτάσει νωρίτερα στο 50% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το Κουίνσλαντ θα φτάσει νωρίτερα στο 50% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Η πολιτεία της Αυστραλίας θα πετύχει τον στόχο της πιο γρήγορα και προειδοποιεί για ενεργειακούς πολέμους

Η κυβέρνηση της πολιτείας Κουίνσλαντ λέει ότι θα πετύχει τον στόχο 50% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δύο χρόνια νωρίτερα. Συγκεκριμένα θα γίνει το 2028 αντί για το 2030 και πιστώνει την κρατική ιδιοκτησία ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων και γραμμών μεταφοράς για την πρόοδο.

Ο στόχος 50 % των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Κουίνσλαντ κατατάσσεται μεταξύ των λιγότερο φιλόδοξων από όλες τις πολιτείες στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας, την Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού, αλλά ως η πολιτεία με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα, έχει επίσης περισσότερα να κάνει.

Μόλις το 2018 το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ακόμη 90 % άνθρακας το οποίο μειώθηκε στο 70 % το 2022 και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως αιολικές και ηλιακές) έφτασαν τότε το 22 % και τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 25 % (το περασμένο οικονομικό έτος).

Έργα στα σκαριά… και αυξημένοι στόχοι

Πλέον το Κουίνσλαντ έχει μια σειρά έργων κλίμακας γιγαβάτ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου στο κύριο δίκτυο.

Επιπλέον έχει αυξήσει τον στόχο του για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 70 % έως το 2032 και στο 80 % έως το 2035, το οποίο περιλαμβάνει 25 GW νέας ενέργειας (αιολικής και ηλιακής) και περισσότερα από 2.000 km νέων γραμμών μεταφοράς.

«Όταν ορίσαμε το 50 % των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, οι άνθρωποι είπαν ότι δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Είπαν ότι μια πολιτεία παραγωγής άνθρακα όπως το Κουίνσλαντ με σχεδόν καθόλου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεγάλης κλίμακας, δεν θα τα κατάφερνε. Αλλά τώρα είμαστε μπροστά από αυτόν τον στόχο. Είναι πιθανό να το φτάσουμε τώρα το 2028», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Stephen Miles στο συνέδριο του Smart Energy Council στο Μπρίσμπεϊν.

Η Αυστραλία έχει μια ιστορία υπέρβασης των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (oι ομοσπονδιακοί στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιτεύχθηκαν πολύ πριν από την ημερομηνία στόχο του 2020, παρά τις προειδοποιήσεις από τους συντηρητικούς και τον Συνασπισμό ότι δεν μπορούσε), αλλά αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στο νέο στόχο 82 % που εγκρίθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Εργατικών.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αργήσει λόγω καθυστερήσεων στον σχεδιασμό, τη μετάδοση και τη σύνδεση και θέση σε λειτουργία και ο Συνασπισμός (σε ομοσπονδιακό και κρατικό επίπεδο) ζητά μορατόριουμ σε νέα αιολικά και ηλιακά έργα υπέρ της αναμονής για πυρηνικά.

Προειδοποίηση για έναρξη ενεργειακού πολέμου

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για πόλεμο στα ενεργειακά έκρουσε ο υπουργός Ενέργειας και Υδρογόνου, Μικ ντε Μπρένι στη διάσκεψη.

Όπως είπε «Οι κλιματικοί πόλεμοι μπορεί να έχουν τελειώσει, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος μόλις ξεκίνησε. Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά για πάρα πολύ καιρό για να αφήσουμε τον Peter Dutton και τους Φιλελεύθερους και τους Εθνικούς στο Κουίνσλαντ να επιστρέψουν υπεύθυνοι για την ενεργειακή πολιτική».

Σημείωσε ότι έγιναν εκκλήσεις από τον Συνασπισμό για άρση του μορατόριουμ στα πυρηνικά και για παύση νέων αιολικών και ηλιακών έργων.

«Η απειλή είναι πραγματική. Δεν ενθάρρυναν τις ηλιακές μπαταρίες ή την ενεργειακή απόδοση (όταν ήταν στο ρεύμα την τελευταία φορά) και θα κάνουν το ίδιο ξανά.

Το LNP στο Κουίνσλαντ είπε ότι θα διευκολύνει τη νέα ενέργεια με καύση άνθρακα και οι ηγέτες του LNP στην Καμπέρα ζήτησαν μορατόριουμ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση του Palaszczuk πιστεύει στην υπόσχεση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως κι εσείς, είμαστε στο πλευρό σας. Είμαστε στο πλευρό των καθαρών, φθηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».


Ποιοι θα κερδίσουν

 Ο Μάιλς υποστήριξε ότι το κράτος θα επωφεληθεί από την κρατική ιδιοκτησία των βασικών του περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τον χρόνο κλεισίματος των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και για τη διατήρησή τους σε λειτουργία.

Αυτό θα επιτευχθεί ακόμη και αν δεν είναι κερδοφόρα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για να είναι αποθεματικό σε περίπτωση καθυστερήσεων σε έργα αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας, όπως αντλητικά υδροηλεκτρικά.

«Ενώ άλλες πολιτείες επωφελήθηκαν από το σούπερ χτύπημα του ξεπουλήματος στις γεννήτριές τους, εμείς σίγουρα επωφελούμαστε από τη δυνατότητα να διαχειριστούμε την κατάρρευσή τους.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τις προωθήσουμε (ημερομηνίες κλεισίματος). Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους έχουμε σε λειτουργία πέρα από το χρόνο που είναι κερδοφόροι.

Αυτό μας δίνει ένα επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας εφοδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τη μετάβαση πολύ πιο ομαλά. Σημαίνει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε μια γεννήτρια με καύση άνθρακα, αποτελεσματικά ναφθαλίνη αλλά διαθέσιμη σε περίπτωση σημαντικής καθυστέρησης στην παράδοση.

«Δεν θα μπορούσατε ποτέ να πείσετε έναν ιδιώτη να το κάνει αυτό. Απλώς πρόκειται να τα κλείσουν μόλις σταματήσουν να είναι κερδοφόρα», είπε ο Μάιλς.

Ο Μάιλς είπε ότι οι τοποθεσίες παραγωγής άνθρακα θα γίνουν κόμβοι πράσινης ενέργειας και πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν τους στρόβιλους για έλεγχο συχνότητας και υπηρεσίες δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης