Ενέργεια

APPEC: Σε πλήρη δυναμικότητα η παγκόσμια παραγωγή διύλισης

APPEC: Σε πλήρη δυναμικότητα η παγκόσμια παραγωγή διύλισης
Τα σύνθετα περιθώρια διύλισης της Ασίας αυξήθηκαν σε περίπου 12 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο από περίπου 8 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο.

Τα διυλιστήρια παγκοσμίως αναμένεται να λειτουργήσουν με σχεδόν πλήρη δυναμικότητα στο εγγύς μέλλον για να αξιοποιήσουν ισχυρά περιθώρια ενώ η προσφορά αργού πετρελαίου παραμένει περιορισμένη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Equinor σε διάσκεψη ενέργειας στη Σιγκαπούρη την Τρίτη.

Τα διυλιστήρια απολαμβάνουν ισχυρά περιθώρια κέρδους, που υποστηρίζονται από την ανθεκτική ζήτηση πετρελαίου παρά την παραπαίουσα ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Τα σύνθετα περιθώρια διύλισης της Ασίας αυξήθηκαν σε περίπου 12 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο από περίπου 8 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο.

"Βλέπουμε τα διυλιστήρια να λειτουργούν υψηλά, σε πολύ μεγάλα περιθώρια...Θα ήταν μεγάλο ερώτημα γιατί (δεν θα συνεχίσει να είναι υψηλό)," δήλωσε ο Alex Grant, ανώτερος αντιπρόεδρος αργού, προϊόντων και υγρών στη Norway's Equinor, στο περιθώριο του συνεδρίου της APPEC.

Ωστόσο, η διύλιση στην Κίνα είναι δύσκολο να προβλεφθεί λόγω της αβεβαιότητας της πολιτικής της όσον αφορά τις ποσοστώσεις εξαγωγών, σημείωσε.

Η Κίνα εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα την τρίτη της παρτίδα ποσοστώσεων εξαγωγής προϊόντων διύλισης πετρελαίου για το 2023. Η αγορά παρακολουθεί εάν θα κατανεμηθούν περισσότερες ποσοστώσεις πριν από το τέλος του έτους.

Προσφορά

Ο Grant αναμένει επίσης ότι η αγορά αργού θα παραμείνει σε περιορισμένη προσφορά, ειδικά το βαρύτερο αργό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, ως αποτέλεσμα της περικοπής της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ και της νέας ικανότητας διύλισης στο δίκτυο, αλλά δεν υπάρχουν «ελλείψεις σοκ».

"Για αυτό είναι η τιμή. Έχουμε δει τα περιθώρια (διαφορετικών βαθμών) να προσαρμόζονται κατάλληλα", είπε.

Τα ασφάλιστρα του γλυκού αργού πετρελαίου Brent προς ξινό αργό Ντουμπάι έχουν μειωθεί σχεδόν στην ισοτιμία τους τελευταίους δύο μήνες ως απάντηση στην εθελοντική περικοπή 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) από τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία.

Η Equinor παράγει επί του παρόντος περίπου 750.000 bpd μεσαίου ξινού αργού Johan Sverdrup από το πετρελαϊκό της πεδίο στη Βόρεια Θάλασσα και θα διατηρήσει αυτό το επίπεδο παραγωγής αντί να το αυξήσει σε νέα, σημαντικά επίπεδα, δήλωσε ο Grant.

Το Johan Sverdrup ήταν ο ξεκάθαρος νικητής στον αγώνα για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου στα διυλιστήρια της Ευρώπης μετά την επιβολή κυρώσεων από τα δυτικά κράτη στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης