BloombergNEF: Παραγωγικό το 3ο τρίμηνο του 2023 για την παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών - Διάγραμμα

tags :
BloombergNEF: Παραγωγικό το 3ο τρίμηνο του 2023 για την παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών - Διάγραμμα
Η Κίνα εγκαθιστά τεράστιους όγκους φωτοβολταϊκών

Η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας σημειώνει υψηλά ρεκόρ σε όγκο εγκαταστάσεων και νέα χαμηλά στην τιμή των πλαισίων. Το BloombergNEF αύξησε για άλλη μια φορά την πρόβλεψη κατασκευής για τον κλάδο, ιδιαίτερα λόγω της επιτάχυνσης στην Κίνα αλλά και λόγω της ταχείας προσαρμογής άλλων αγορών στα δεδομένα από το 3ο τρίμηνο του 2023.

Οι κατασκευαστές πολυπυριτίου μείωσαν λίγο την παραγωγή και οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί. Αναμένεται τεράστια υπερπροσφορά το 2ο εξάμηνο του 2023. Τα περιθώρια σε όλη την αλυσίδα των φωτοβολταϊκών είναι υπό πίεση, καθώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών και το απόθεμα μονάδων είναι υψηλό στην Ευρώπη και σε άλλες μεγάλες αγορές.

Η τιμή των ηλιακών πάνελ έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 16,5 αμερικανικά σεντς/watt τον Αύγουστο του 2023 και αναμένεται περαιτέρω μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

Η Κίνα εγκαθιστά τεράστιους όγκους φωτοβολταϊκών και είναι ολοένα και πιο σαφές ότι τα τοπικά σχέδια και οι στόχοι για την κατασκευή χρησιμεύουν ως κατώτερο όριο παρά ως ανώτερο για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εν τω μεταξύ, προβλέπεται από τη Νότια Αφρική η προσθήκη 5 GW χωρητικότητας φέτος, καθώς οι οικικοί και εμπορικοί καταναλωτές ανταποκρίνονται σε χρόνιες διακοπές ρεύματος.

Όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις συνδυάζονται με αποθήκευση. Αυτό επιβάλλεται σε πολλές κινεζικές επαρχίες και εγγράφεται σε δημοπρασίες σε πολλές άλλες χώρες.

Η ανάλυση σε αριθμούς

45_4.jpg




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης